NRK Meny
Normal

Store beslag av øl og vin

Festene var over før de begynte, da tollvesenet i Troms og Finnmark i fjor beslagla mere øl og vin enn året før.

Beslag Hammerfest tollsted

Her er noe av alkoholen som ulovlig ble beslaglagt ved Hammerfest tollsted i 2015.

Foto: TOLLREGION NORD-NORGE

Sammenlignet med 2014 var det i fjor en markant økning i mengden beslag av vin og øl i Tollregion Nord-Norge. Det skyldes fire større beslag i Polmak, Hammerfest og Tromsø.

I 2014 ble det tatt beslag i 513 liter vin, mens det i fjor ble tatt over 1503 liter vin. I 2014 tok tollerne 5529 liter øl, mens tallet for 2015 var over 9074 liter.

– Det er flest utenlandske statsborgere, samt turistfiskere som ble tatt for smugling av øl og vin med bil over grensene i de to nordligste fylkene, sier regiondirektør i Tollregion Nord-Norge, Atle Joakimsen til NRK.

Største beslag fra båt

Fjorårets største beslag av alkohol ble gjort om bord i en båt. Tollvesenet beslagla flere tusen liter alkohol på en fransk seilbåt som lå til kai i Tromsø fjor vår. I båten fant patruljen fra Tollvesenet 2050 liter øl, 1093 liter vin og 96 liter brennevin.

Tollvesenet beslagla store mengder alkohol

Det var flere personer om bord den franske seilbåten da Tollvesenet beslagla flere tusen liter alkohol.

Foto: TOLLVESENET

– Det er sjelden vi gjør så store beslag, men når det skjer er det ofte på fartøy, sier Joakimsen.

Mindre beslag av fisk

Det var i fjor stor nedgang i beslag av "turistfisk" her nord. I 2014 ble det gjort 36 beslag, mot kun ni i fjor. Tollvesenet tror ikke nedgangen skyldes mindre smugling.

Atle Joakimsen

Atle Joakimsen er regiondirektør i Tollregion Nord-Norge.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Vi antar at flere kjører Norge sørover, og krysser grensene der det er mindre kontroll ut av landet. Det er også nattestengt ved noen av våre grenser her nord, og vi regner med at de med ulovlig mye fisk benytter anledningen til å krysse grensene på det tidspunktet, tror Joakimsen.

Han legger til at tollvesenet er fornøyd med at grensekontrollen styrkes i Tollregion Nord-Norge.