Stor ute – ukjent hjemme

Samtidskunstneren Toril Johannesen er en stjerne i det internasjonale kunstmiljøet. Nå får publikum i hjembyen Harstad også bli kjent med henne.

Hun er kjent i billedkunstmiljøet over hele verden, Toril Johannesen fra Harstad.
Når årets festspillustilling åpnes av Dronning Sonja på lørdag, er det første gang Johannesen viser fram kunsten sin i hjembyen.

Hun er kjent i billedkunstmiljøet over hele verden. Men årets utstilling under Festspillene i Nord-Norge er det første Toril Johannesen holder i hjembyen Harstad.

– Dette er kanskje ikke den byen i verden hvor det er mest fokus på samtidskunst, og det er jo det som er mitt felt, sier kunstneren selv.

– Veletablert i kunstverden

Toril Johannessen

Toril Johannessen stiller ut sin kunst under Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Martin Mortensen

Men arrangørene av festspillene er i hvert fall godt fornøyd med å få den internasjonalt anerkjente samtidskunstneren hjem.

– I kunstverden er hun veldig veletablert og har de seneste årene gjort seg et navn som en av de fremste norske kunstnerne internasjonalt, sier Joakim Borda, kurator i Festspillene i Nord-Norge.

Åpnes av dronningen

Festspillutstillingen, kalt «Paradise Reclaimed» åpnes lørdag av Dronning Sonja. Der stilles Tonje Johannesens bilder ut sammen med fire andre samtidskunstnere.

Utstillingen tar for seg paradisets underkommunisert stilling i kunsten. Der passer Harstad-jentas verker godt inn.

– Toril jobber mye med søken etter kunnskap. Søken etter kunnskap er også forbundet med ideen om paradiset. Adam og Eva som ble kastet ut av paradis, bare for at de søkte etter kunnskap, sier Borda.