Hopp til innhold

Stor skogbrannfare i Nord-Norge

Etter flere uker med veldig lite nedbør er det stor skogbrannfare i Nord-Norge. Det er den fjerde tørreste sommeren Tromsø har hatt siden 1885.

Skogbrann

– Kraftig vind kombiner med ulendt terreng, vanskelig adkomst og dårlig tilgang på vann er verste scenario, sier Leder for 110-sentralen i Tromsø kommune, Per Ole Sivertsen. Arkivbilde fra skogbrann i Re i mai 2019.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Skogbrannfaren er fremdeles på det høyeste nivået i Nord-Norge. Nå har brannhelikopteret flyttet til Tromsø lufthavn på grunn av det uvanlig tørre været, som har vart i flere uker.

I juli regnet det bare 15 mm i Tromsø. Normalt regner det 77 mm, ifølge Cicero.

Og det er ikke bedre i de andre byene.

  • I Alta er situasjonen nesten identisk, med 11,4 mm nedbør i juli, mot normalt 54,0mm
  • I Bodø har det kommet 33,6 mm nedbør i juli, mens det normalt pleier å være 92,0 mm.

Tromsø kommune delte et innlegg som nordlendinger sjeldent ser, nemlig at det har regnet så lite at det nå er stor skogbrannfare. Det er derfor ikke lov med åpen ild, verken i form av bål eller grill.

Klimaet er i endring, og senest i dag kom det en artikkel om det fremtidige norske klimaet. Og det er ikke for pyser.

Klimaforskere og meteorologer spår flere hetebølger, mer tørke og mer intens nedbør i fremtiden.

Veldig tørt

Kun tre ganger tidligere har det blitt målt en så tørr sommer i Tromsø. Sist var i 1885. Magnus Haukeland, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, tror grunnen kan være at vi har mer nordvestlig vind.

Magnus Haukeland

Magnus Haukeland, statsmeteorolog ved MET, sier det må betydelig og jevn nedbør til for å farevarselet ned.

Foto: PRIVAT

– Det er et av aspektene jeg kanskje ser en trend i, sier han

Ifølge Haukeland blir det mer ekstrem tørke og ekstreme nedbørsperioder.

I fjor var det sommeren i Sør-Norge som var preget av et voldsomt høytrykk og tørke, mens dette i år har flyttet seg til de nordlige fylkene.

Hva tenker du at konsekvensen kan være?

– Nå er skogbrannvarselet på det høyeste nivået, så det kan føre til skogbranner. Men på den andre siden så kan en kraftig nedbørsperiode føre til det som skjedde i Jølster.

For at farevarselet skal gå ned må det betydelig og jevn nedbør til, forklarer Haukeland.

– Sånn som i det siste har det vært spredte byger i Nordland. Og det er ikke nok, vi trenger mer jevn nedbør og helst flere millimeter for at det skal munnes.

Helikoptere tømmer vann over skogbrann i Nannestad

Skogbrannhelikoptre kan holde store mengder vann og kan komme kjapt til områder som vi ikke har mulighet til sier, Leder for 110-sentralen i Tromsø kommune, Per Ole Sivertsen. Arkivbilde fra slukking over skogbrann i Nannestad.

Foto: Kristin Grønning / NRK

– Kan ikke huske sist det var så tørt

I Tromsø har det blitt satt inn skogbrannhelikopter for å bistå om en brann skulle bryte ut. Dette er uvanlig, ifølge leder for 110-sentralen i Tromsø kommune, Per Ole Sivertsen, og et sikkert tegn på hvor stor skogbrannfaren er i distriktet nå.

Per Ole Sivertsen

Leder for 110-sentralen, Per Ole Sivertsen, kan ikke huske sist det var så tørt i Troms.

Foto: Tonje Hareland / NRK

– En skogbrann kan vokse fort og få slike dimensjoner at vi kan få problemer med å håndtere den. Heldigvis har det blitt plassert ut skogbrannhelikopter i vår region.

Hvor mye hjelp er det i et slik helikopter?

– Det er uvurderlig hjelp i dem. De kan holde store mengder vann og kan komme kjapt til områder som vi ikke har mulighet til.

Det er et generelt forbud mot åpen ild mellom 15. april og 15. september og Sivertsen oppfordrer folk til å være spesielt varsomme nå.

– Man får heller vente til man kommer hjem med pølsa, og ta den i steikepanna. Eller gå på byen og ta seg en pizza.

Sivertsen sier at det vært flere branner ute i distriktet og hvis disse oppstår i vanskelige områder, har de et problem.

– Kraftig vind kombiner med ulendt terreng, vanskelig adkomst og dårlig tilgang på vann er verste scenario. Det kan være tilfeller der vi må la det brenne til vi har mulighet til å ta kontroll på det.

Selv kan han ikke huske sist det var så tørt i Troms.

Været vil endre seg

Klimaforsker i Cicero, Borgar Aamaas, mener det er vanskelig å si om denne perioden skyldes menneskeskapte klimaendringer.

Borgar Aamaas

Seniorforsker Borgar Aamaas syns det er vanskelig å si om den tørre perioden skyldes menneskeskapte klimaendringer.

Foto: Cicero

– Strengt tatt vil det komme mer nedbør med global oppvarming, men vi kan ikke utelukke noen tørre sommere iblant, sier Aamaas.

Aamaas tipper at det ikke vil tørke helt ut. Juni var en våt måned, med 40 % mer nedbør enn normalt.

– I Sør-Norge og på Østlandet vil vi komme til å oppleve noen tørre somre. Det er spesielt fordi fordampingen blir større, noe som gjør at det tørker fortere ut fra bakken. Men i Nord-Norge er ikke den trenden så tydelig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark