NRK Meny
Normal

Stopper inntak av flyktninger: – Grense for hvor mye kommunen kan tåle

Målselv kommune i Troms blir skjermet mot å ta imot flere akuttflyktninger.

Målselv kommunehus

Foreløpig huser både Rundhaug gjestegård, FilmCamp og Målselvfossen feriesenter flyktninger, men ingen av disse stedene er ordinære mottak.

Foto: NRK

Målselv har så langt tatt imot rundt 100 flyktninger, og skal ta imot ytterligere 100 som skal plasseres på Målselv feriesenter.

Etter planen skulle også Målselv fjellandsby ta imot 100 flyktninger, men det blir det ikke noe av, skriver Folkebladet.

Bjørn Fridfeldt, UDI region nord på Senjehesten statlige mottak.

Regiondirektør i UDI, Bjørn Fridfeldt sier at det ikke er ubegrenset antall akuttmottak i Nord-Norge.

Foto: Håvard Lior / NRK

– Vi har vært i dialog med ordfører og rådmann i Målselv kommune og vi ser at det er en grense for hva kommunen kan tåle, sier regiondirektør i UDI, Bjørn Fridfeldt til avisa.

Han mener at kommunen har nådd et metningspunkt, og derfor blir det ikke noen avtale om å plassere flyktninger i Målselv fjellandsby slik meningen var.

Kun Måselv som har bedt om fritak

Mandag sa fylkesmann i Troms, Bård Pedersen at situasjonen er uoversiktlig, og at de har økt beredskapsnivået til kode oransje.

Så langt er det kun Målselv kommune i Troms som har bedt om å bli skjermet fra å ta i mot flere flyktninger, sier Bjørn Fridfeldt, regiondirektør i UDI, til NRK.

- Vi har ikke fått lignende signaler fra andre kommuner, men ser selv at i noen kommuner begynner det å bli nok, sier Fridfeldt.

Han forklarer at UDI er opptatt av at kommunene skal ha kapasitet til å gi de tjenestene som kreves.

Håper å finne flere mottak raskt

Foreløpig huser både Rundhaug gjestegård, FilmCamp og Målselvfossen feriesenter flyktninger, men ingen av disse stedene er ordinære mottak.

Hvor lenge flyktningene skal være der henger sammen med hvor raskt UDI kan finne ordinære mottak.

Ifølge avisa håper Fridfeldt at de skal klare å skaffe nok plasser så raskt som mulig slik at folk kan flytte ut av akuttmottakene.

– Vi når taket før eller siden

Det er heller ikke tilgang på ubegrenset antall akuttmottak i Nord-Norge, og ifølge regiondirektøren er det ingenting som tyder på at flyktningstrømmen over grensa fra Russland til Storskog vil avta.

Folkemøte Målselv

Mange møtte opp da det ble arrangert folkemøte om flyktningsituasjonen i Målselv.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRk

– Før eller siden når vi taket når det gjelder akuttmottak i Nord-Norge, men både Nordland og Troms har flere turistanlegg som kan tas i bruk, sier Bjørn Fridfeldt til Folkebladet.

Rådmann i Målselv, Hogne Eidissen er glad for at UDI har hørt på dem.

– Per nå har vi kapasitet til å klare våre forpliktelser, men dette handler ikke bare om hva administrasjonen skal klare, det handler like mye om hvor mye befolkningen tåler.

Også ordfører, Nils Foshaug, sier at det er viktig at de lykkes med de akuttjenestene de allerede har ansvar for.