NRK Meny
Normal

Stolt over å ha Balke i National Gallery

Direktøren ved verdens fjerde mest besøkte museum er stolt av å åpne ei utstilling med den – for verden – ukjente Peder Balke.

balke i london

Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum og Nicholas Penny, direktør National Gallery.

Foto: hege iren hanssen / nrk

– Det er som når et barn skal sendes ut i verden. Du skjønner ikke hvor stor han er før han er ute.

Det sa National Gallerys direktør Dr. Nicholas Penny da han i dag viste fram Peder Balke-utstillinga for media i London

Dette er Pennys måte å si at han har tro på et internasjonalt gjennombrudd for Balke.

– Jeg er stolt over å ha denne utstillinga her. Jeg er svært fornøyd med å være med å presentere en ukjent kunstner for vårt publikum.

Utstillinga i London er et samarbeid mellom det anerkjente museet og Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø.

balkeutstilling

Visning for presse i Sunley-room i hjertet av National Gallery i dag.

Foto: Hege Iren Hanssen / nrk

Stolt direktør

– Det føles helt fantastisk å skulle åpne en stor utstilling med Peder Balke her i London, sier en tydelig stolt Knut Ljøgodt, museumsdirektør i Tromsø.

60 bilder av Peder Balke, som kom fra Helgøya ved Mjøsa, åpner i morgen for det vanlige National Gallery-publikum. I kveld er det offisiell åpning av utstillinga, som ambassadør Mona Juul foretar.

Balke (1804–1887) besøkte Nordkapp i 1832, og var en av de første kunstnerne som oppsøkte Nord-Norge og brukte landsdelen i sin kunst. Midt i National Gallery henger nå fire store bilder fra Nordkapp i det man entrer utstillinga. Her er også flere motiver fra blant annet Stetind.

– Utstillinga er laga for fange folk, sier direktør Penny.

– Den ligger i hjertet av National Gallery, og du kan ikke unngå den når du kommer inn. Utstillingene i The Sunley-room bruker å være mye besøkt. Folk går forbi, tenker kanskje «denne karen her kjenner jeg ikke», ser litt, og ser mer. De blir fanget, sier direktøren.

Han tror publikum vil elske utstillingen.

balkeutstilling2

Marit Lange er ekspert på Balkes verker.

Foto: hege iren hanssen / nrk

Skriver Balke-bok

Marit Lange er en av dem som kjenner Balke best. Kunsthistorikeren skriver på ei bok om Peder Balke, og er også svært fornøyd med at kunstneren endelig har fått ei egen internasjonal utstilling.

– Det er en stor glede. Men litt merkelig er det jo også, å ha italienske mestre på den ene siden, og spanske mestre på den andre. Så det er jo storveies. Men Balke gjør seg veldig godt, mener Lange.

For rundt bildene av Peder Balke finnes verdenskjente malerier av både Rembrandt, van Gogh, Monet og flere til.

Nå er Lange spent på hvordan det britiske og internasjonale publikum vil ta imot utstillinga.

– Balke er jo helt ukjent, også for dem som jobber her ved institusjonen. Men de har lært seg masse om han, og sier de har stor tro på at dette vi nå fram til publikum.

Største Balke-samling

Utstillinga av Peder Balkes bilder ble vist ved Nordnorsk Kunstmuseum i sommer. Det er den største samlinga av Peder Balkes bilder i nyere tid.

Samarbeidet mellom den lille kunstinstitusjonen i Tromsø og giganten National Gallery startet i 2011 i forbindelse med ei skandinavisk utstilling ved Londonmuseet. . Et miniatyrbilde av Balke ble kjøpt inn, og fikk stor oppmerksomhet av britisk publikum.

Nå skryter direktør Nicholas Penny av museet i Tromsø.

– Det er et lite museum, men svært profesjonelt drevet. Jeg må si jeg ble litt skeptisk da jeg hørte det lå over polarsirkelen, men vi har nytt hvert øyeblikk av samarbeidet, sier han, og utelukker ikke at det blir flere samarbeidsprosjekter.

Men først er det full fokus på Balke. Noen kritikere har allerede vært innom, og BBC kaller Balke-utstillinga «episk».