Hopp til innhold

Ordfører: – Stoler ikke på russisk atomvarsling

Ledelsen ved Kola Atomkraftverk i Nordvest-Russland vil bruke to gamle og usikre atomreaktorer i ti år til. Ordfører i kommune i Finnmark er bekymret.

Kola reaktor

En modell av kjernekraftverket finnes i informasjonssenteret til Kola-kraftverket. Bygningen til venstre skjuler de eldste reaktorene, som det nå er snakk om å åpne opp igjen.

Foto: Morten Ruud

Atomekspert i Bellona, russeren Igor Kudrik er bekymret over de nye signalene.

– Vi vil ha reaktorene stengt nes så fort som mulig. De er gamle og ikke utstyrt med moderne beskyttelse. Det er veldig bekymringsfullt for Bellona, sier han.

Seksjonssjef Ingar Amundsen i Statens strålevern, sier at russerne må gjennom omfattende sikkerhetsvurderinger før de kan åpne opp reaktorene igjen.

– Vi er opptatt av sikkerhet ved kraftverk og redusert risiko ved ulykker. Det er mange komponenter i et kraftverk som eldes over tid. Men det viktigste er vurderingene som blir gjort i sikkerheten, og russiske myndigheter må gjøre omfattende vurderinger for å forlenge disse reaktorene, sier han.

Ordfører: – Er bekymret

Cecilie Hansen (Sp)

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen, er bekymret for at ikke sikkerheten skal være på plass på kraftverket.

Ordfører i Sør-Varanger–Cecilie Hansen har dette å si om fortsatt bruk at de gamle atomreaktorene på Kola:

– Vi er bekymret fra norsk side. Vi har en viss frykt i forhold til tilstanden til disse reaktorene.

Hun håper norske myndigheter tar åpningen av reaktorene på alvor, og forøker å få dem til å stenge reaktorene eller sikre dem slik at det er trygt for både russere og nordmenn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Kan ikke stole på russerne

Hansen opplever at hun ikke kan stole helt på den informasjonen de får ifra russisk side.

– Det er noe vi jobber med og prøver å finne en løsning på. Varsling og målingssystemer fungerer ikke, så vi har en lang vei å gå. Det viktigste er å få sikkerheten på plass slik at vi vet at vi ikke bor i et truet område.

Hun forteller at de har hatt mange møter med fylkesmannen og beredskapstrening i forhold til hva de skal gjøre hvis det skjer noen ulykke.

– Men Statens strålevern sier at de ikke opplever dette som spesielt truende, men jeg synes det er viktig at varslingssystemet mellom norske og russiske myndigheter gjør at vi kan legge ned reaktorene eller sikre dem godt nok, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark