NRK Meny
Normal

Stjal for 90.000 kroner – dømt på under en måned

De tre østeuropeere ble tatt med store mengder tyvgods i Tromsø 10. oktober. Allerede 1. november ble de dømt.

Beslag av tyvgods i Tromsø

Listen over stjålne varer som ble funnet er lang. Det var blant annet mye barneklær, elektronikk og bestikk.

Foto: Politiet

To av de dømte hevdet sin uskyld, men en av de innrømmet delvis straffskyld.

10. oktober var de tre på Jekta kjøpesenter på Langnes i Tromsø. En av de, en 25 år gammel mann ble stoppet av vektere på kjøpesenteret, og da fant de at mannen hadde stjålet varer for 7500 kroner. Politiet fattet mistanke om at de tre kunne stå bak flere tyverier og undersøkte hjemmet til de tre. Der fant de en mengde ubrukte varer med prislappene på, til sammen har varene en verdi på rundt 90.000 kroner.

Under 20 dager etter tyveriene er alle de tre dømt til fengsel i henholdsvis 40, 45 og 24 dager.

Aktor i saken, Lisa Mari Ellingsen i Troms politidistrikt, forklarer at i saker som dette er det fare for unndragelse, og derfor haster det å få rettssaken opp.

– Jeg har ikke opplevd en sak som har vært så raskt behandlet, sier Ellingsen til NRK.

De tre er fra Litauen og derfor mente politiet at det var fare for at de tre skulle forlate landet. Heller ikke å holde de tre i varetekt er et alternativ fordi fengselsstraffen er kort.

Beslag av tyvgods i Tromsø

Mannen har forklart at han trodde det var vanlig å plassere varene i en privat bag mens man handler i Norge. Han har også sagt at grunnen til at han ikke betalte varene var fordi han fikk et illebefinnende.

Foto: Politiet

La varer i bag – sa han fikk illebefinnende

Listen over tyvegods er lang; en rekke barneklær, treningstøy, bestikk og elelektronikk.

Mannen som først ble pågrepet har forklart i retten at han innrømmer at han la en rekke varer i sin egen bag han hadde med seg i butikken. Han påsto i retten at han trodde det var vanlig praksis i Norge. Han forklarte også at han hadde vært inne på et prøverom for å se hvilke varer han ville kjøpe.

Retten fester ikke lit til at mannen skal ha tatt med seg en rekke kvinneklær for å holde de opp til sin egen kropp for å finne ut om det kunne passe til andre familiemedlemmer, og heller ikke forklaringen om å bruke sin egen bag som handlekurv festet retten lit til.

Mannen forklarte at han fikk et illebefinnende inne på Coop Obs og at han derfor var så forvirret at han glemte å betale for varene han hadde i bagen.

Også beslagene hos de to andre er listen over beslag lang. En rekke hygieneartikler, barberutstyr, verktøy og selfiestenger ble funnet hos den andre. Også de har forklart at dette er varer de hadde kjøpt for å ta med seg hjem til sin egen familie.

Likevel velger retten å ikke tro på forklaringen deres. Det er fordi de også er observert på kameraovervåkningen til den aktuelle butikken. Tyverimønsteret er sammenfallende med den første pågrepne mannen.

Beslag av tyvgods i Tromsø

Tre menn er dømt til fengsel etter å ha bli tatt for å ha stjålet varer for rundt 90.000 kroner.

Foto: Politiet