Hopp til innhold

Sterk skamfølelse gjør at avrusing mislykkes

Han skulle bli rusfri. Men da rusen gikk ut av kroppen, skjønte Roger Pedersen hvilken smerte han hadde påført familien sin i rusa tilstand. Det ble for tøft å håndtere.

Roger Pedersen

Nå er Roger Pedersen rusfri. Men på veien ut av rusen sprakk han flere ganger. Det ble rett og slett for tøft å forholde seg til hva han hadde gjort i ruset tilstand.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Skamfølelsen plaget meg hver gang jeg ble nykter. Når følelsene kom tilbake, ble det tøft, sier Roger Pedersen.

På kjøkkenet til Kafé X i Tromsø er det han som er sjef. Han bestemmer menyen og lager maten som skal serveres til brukerne av kafétilbudet. Nå er han rusfri og takler forventningene som kreves av en arbeidstaker. Men etter et langt liv som kriminell rusmisbruker, krevde det mye å slutte å ruse seg, forteller han.

Kjøkkenet på Kafé X

Jobben på kjøkkenet på Kafé X gir livskvalitet for Roger Pedersen. Her får han brukt kunnskapen fra den tiden han jobbet på kjøkkenet i en italiensk restaurant.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Sprakk av skamfølelse

– Noen tror at det er så vanskelig fordi man blir sugen på dop, men for meg var det enkelt å kutte narkotikaen. Jeg var så lei av å ruse meg, men gjorde det fordi det var sosialt, sier han.

Men da rusen forlot kroppen, kom skammen over hva han hadde gjort i ruspåvirka tilstand. Folk han hadde stjålet fra, foreldre han hadde skuffet, barna han aldri stilte opp for. Disse følelsene var langt verre enn noen abstinenser.

– Å sprekke kan også være å rømme fra samvittigheten sin. Man klarer ikke å erkjenne hvem man er og det man har gjort. Så man «rømmer» og doper ned følelsene sine, sier Roger.

Samtaler er beste medisin

Mange som arbeider med avrusing, erfarer at å takle skammen er en av de mest krevende oppgavene de møter. Derfor har Huset oppfølgingssenter i Tromsø egne temakvelder knyttet til skamfølelse.

Nåværende og tidligere innsatte i fengsel samles en gang i måneden for å blant annet snakke ut. Sammen hjelper de hverandre med å bearbeide følelsene, forteller prest og daglig leder Leif Bremer.

– Det billigste kan være å medisinere dem som vil bli rusfri. Men jeg tror det virker bedre å sitte ned og ha god tid til å snakke med folk, sier Bremer.

Trenger mye støtte

Nina Rossing

Nina Rossing var selv rusmisbruker, men lyktes for mange år siden å bli rusfri. Nå bruker hun erfaringen sin i jobben som daglig leder på Kafé X og hjelper andre ut av rusen.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Kafé X drives av folk som har blitt rusfrie. Daglig leder Nina Rossing sier at de fleste tidligere rusmisbrukere har kjent på den sterke skamfølelsen.

– De fleste føler skam over ting de har gjort mot familie, venner og barn. Mange sprekker nok på grunn av skammen, at de ikke klarer å håndtere følelsene sine, sier Rossing.

Hun sier at rusmisbrukere trenger mye støtte for å lykkes med å bli rusfri.

– Når man ikke har troen på seg selv, så er det viktig at noen andre har trua på deg.

Sjefene på Kafé X

– Arbeidsgivere, familie og venner må heie på den som skal ut av rusen. Det er enklere å klare å bli rusfri om de rundt deg tror på at du vil lykkes, sier Nina Rossing. Hun og Jimmi Pedersen deler på lederstillingen på Kafé X. Jimmi er Rogers bror og hans beste støttespiller i kampen for å bli rusfri.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

For Roger var den personen broren Jimmi.

– Han maste og kjeftet på meg og ga aldri opp å få broren sin på rett kjøl. Han har hjulpet meg mest av alle, sier Roger.