NRK Meny
Normal

Steinar Nilsen: – Ferdig som hovedtrener på toppnivå

Den sparkede Tromsø-treneren snakker ut.

Steinar Nilsen

Steinar Nilsen er på vei inn i ny jobb. Og har lagt bak seg det som skjedde da han fikk sparken i TIL for ni uker siden.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

Det er ni uker siden Steinar Nilsen (43) fikk sparken som hovedtrener i Tromsø Idrettslag. Nå snakker han ut om den tøffe perioden i høst. Og slår i et lengre intervju med NRK fast at han ikke kommer tilbake som hovedtrener på toppnivå.

– Jeg anser meg som ferdig med å ha hovedansvaret for et lag, sier Steinar Nilsen.

  • Se TV-reportasje med Steinar Nilsen her:
Intervju med Steinar Nilsen

Steinar Nilsen anser seg ferdig som hovedtrener på toppnivå etter å ha fått sparken først i Brann – og så i moderklubben Tromsø nå i høst. Nå er han klar for jobb i det private næringslivet. Foto: Ørjan Rodal Hansen. Redigering: Gunnar Grindstein

Han fikk sparken også i Brann. Det skjedde våren 2010. Drøye fem år senere skjedde det samme i moderklubben Tromsø IL.

– Har du rett og slett fått nok av å sitte med det ansvaret det er å være hovedtrener i en toppklubb?

– Nei, det er ikke det at jeg kjenner at jeg har fått nok. Jeg må også kjenne på hva som er riktig for familien min. Og hva som er riktig for meg. Når man evaluerer og går gjennom de tingene som faktisk skjedde, så har det vært viktig i forhold til familien – med to gutter, én på sju år og én på ti – å tenke på at man skal ha et virke som har mer forutsigbarhet enn man kanskje har som fotballtrener, forklarer Nilsen.

En tøff høst

Han innrømmer at den første tida etter «sjokkavskjeden» i TIL var tung.

– Tida har vært tøff, spesielt like etter det skjedde. Jeg har brukt tid på meg selv. Og brukt tid på min egen familie for å lære fra det. Og selvfølgelig bygge meg sterk for det som måtte komme videre.

– Er det ting du ser du kunne gjort annerledes eller bedre?

Steinar Nilsen

18. august holdt Steinar Nilsen en hasteinnkalt pressekonferanse på sin egen terrasse. Det kom som et sjokk på Nilsen at han kvelden før fikk sparken som hovedtrener i TIL.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Jeg kunne selvfølgelig vunnet noen flere fotballkamper, smiler Nilsen – før han fortsetter:

– Jeg står veldig inne for alt jeg både har sagt og alt jeg har gjort. Jeg har vist en kontinuerlig lojalitet overfor arbeidsgiveren min og eieren av klubben. Og aldri hengt ut verken en spiller eller andre trenere på noen som helst nivå, selv om skuffelsene av og til har vært store, sier Steinar Nilsen.

Mistillit i spillergruppa

Han tar heller ikke inn over seg påstandene om utbredt mistillit i spillergruppa.

– Jeg gjør meg ingen tanker om det nå. Det var aldri ord som har kommet fra arbeidsgiveren i de samtalene som vi hadde. Det er ting som har vært skrevet i media i ettertid. Og det har ikke jeg noe forhold til, sier Nilsen.

Hans lederstil ble også stemplet i byens to lokalaviser som «uforenlig med TILs verdier» av styreleder Per Aronsen i TIL Holding AS.

– Hva tenker du om det når du nå skal inn i en ny jobb der du skal jobbe med ledere?

Oppslag i avisene

Steinar Nilsen fikk beklagelse og økonomisk kompensasjon etter blant annet disse oppslagene i byens to aviser.

– Jeg ser det på den måten at det var veldig godt å få den beklagelsen som jeg fikk et par dager etter at akkurat det skjedde. Og at vi fikk snakket ut om de tingene der. Det har vi lagt bak oss. Og så ser vi framover, sier Nilsen, som etter det NRK erfarer fikk rundt en halv million kroner i kompensasjon, pluss lønn ut kontraktstida, etter det som skjedde i midten av august.

Ny jobb innen ledelse

Nå er Steinar Nilsen på full fart inn i en ny jobb. I selskapet Ledelse i Nord i Tromsø.

– Der handler det blant annet om lederutvikling. Og ikke minst det å kunne utvikle individet. Og kanskje fortelle de unge og spennende lederne vi har i Nord-Norge, hvilke utfordringer de komme til å møte på i hverdagen, sier Nilsen.

Steinar Nilsen og Elisabeth Utheim

Steinar Nilsen og Elisabeth Utheim blir kollegaer i Ledelse i Nord. Der skal Nilsen jobbe med å utvikle unge, nordnorske ledere.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

På kontoret er stemningen meget god når Nilsen hilser på sine nye kollegaer, Kurt S. Knudtsen og Elisabeth Utheim.

– Her har vi toppet laget, gliser Nilsen.

Knudtsen har ikke hatt noen betenkeligheter med å engasjere en leder som to ganger på fem år har fått sparken, blant annet på bakgrunn av lederstilen.

– Jeg er ute etter å finne de rette menneskene som brenner for Nord-Norge. Og ikke minst for byen vår. Det gjør Steinar i aller høyeste grad. Og når det gjelder det å få sparken, eller det å gå hver vår vei – det er det mange som gjør. Og det har jeg også gjort, sier Knudtsen, og smiler lurt.