NRK Meny
Normal

Hør statsministeren tale på samisk

Statsministeren tok i bruk tre språk for å gratulere samene med nasjonaldagen. Les også hva stortingspolitikerne fra Finnmark gjør på dagen.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) hedrer det samiske folk på YouTube.

Foto: Pressebilde / YouTube

Statsminister Erna Solberg (H) har lagt ut en videohilsen på nettstedet YouTube der hun gratulerer samene med nasjonaldagen.

– I dag markerer vi samefolkets dag, og jeg gratulerer alle samer med dagen, sier statsminister Erna Solberg i en video som regjeringen har lagt ut.

I videoen understreker statsministeren hvor viktig samisk kultur og språk er for landet.

Senke skuldrene

Mens statsministeren hedrer det samiske folk med sin hilsen, er det blant Finnmarks egne stortingspolitikere ulikt syn på hvor viktig dagen er.

– Opp gjennom årene har det jo vært mange kontroverser knyttet til samepolitikken. På samenes nasjonaldag skal man senke skuldrene og bare feire samisk kultur.

Det sier Helga Pedersen, som var den første samisktalende nestlederen i Arbeiderpartiet. For Pedersen er 6. februar en festdag. Den tilbringer hun helst sammen med venner og familie.

– Det blir en del kakespising, forteller hun.

Finnmarksbenken på Stortinget

Bare en flaggdag eller en større fest? Finnmarks stortingspolitikere markerer samenes nasjonaldag på forskjellig vis. Fra venstre Helga Pedersen (Ap), Kåre Simensen (Ap), Johnny Ingebrigtsen (SV), Frank Bakke Jensen, (H) og Jan-Henrik Fredriksen (Frp).

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Alle er også nordmenn

Finnmarksbenken på Stortinget er delt i synet på hvorvidt markerigen av 6. februar er viktig eller ikke, og markerer deretter. For fremskrittspartiets Jan-Henrik Fredriksen er 6. februar først og fremst en dag der mange heiser flagget.

– For meg er dagen en offisiell flaggdag. Det er en dag der vi tar vare på samiske interesser. Men til syvende og sist er vi alle også nordmenn, sier Fredriksen.

Fremskrittspartiets representant mener dagen like godt kan brukes til å huske at alle tilhører ett land. Frank Bakke Jensen (H) har et et annet syn.

– 6. februar er først og fremst en dag som forteller at vi er en nasjon tuftet på to folk. Samenes nasjonaldag er for meg en bekreftelse av nettopp det.

Reinkjøtt på menyen

Frank Bakke-Jensen har også tradisjon for å markere dagen, gjerne med et måltid som inneholder tradisjonell samisk mat.

– I år befinner jeg meg dessverre i et flysete over Atlanterhavet, men vanligvis markerer jeg den med å spise et måltid som inneholder reinkjøtt. Det er jeg veldig glad i. Samefolkets dag er en glitrende dag for å ha et festmåltid av rein.

Johnny Ingebrigtsen (SV), som vikarier for Kirsti Bergstø, har ikke selv noen tradisjon for å feire dagen, men sier han er glad for at markeringen finnes. Det uttrykker også Kåre Simensen (Ap).

– Jeg synes det er en flott markeringsdag for samene som urfolk i Norge. Jeg setter stor pris på markeringen 6. februar.