Statsministeren på Senja: – Kjempeviktig for en av Norges viktigste næringer

Statsminister Erna Solberg fikk æren av å åpne det nye settefiskanlegget på Senja i dag. Et anlegg statsministeren tror kan bli svært viktig.

Erna åpner anlegg

Erna Solberg fikk æren av å åpne det nye settefiskanlegget til SalMar på Senja.

Foto: Arild Moe / NRK

600 millioner kroner anlegget som er på størrelse med to fotballbaner. Hvert år skal de produsere rundt 15 millioner smolt, som en gang skal vokse til å bli store oppdrettslaks.

– Dette er en stor satsing fra vår side. Vi gjør det for å kunne ta ut potensialet som ligger i regionen her når det kommer til oppdrettsnæringen. Produksjonen av laks starter alltid med god smolt. Det danner grunnlaget for stor verdiskapning, sier konserndirektør i Salmar, Trond Williksen.

Torsdag sto han klar på kaia da statsminister Erna Solberg ankom med båt for å åpne anlegget.

– Oppdrett er en fremtidsnæring vi er ledende på, som vi skal være ledende på. At det investeres i denne type anlegg er fantastisk, sier Solberg.

Hvilken betydning har egentlig dette anlegget, slik du ser det?

– Oppdrett er en vekstnæring for hele landet fremover. Jo flere aktører som investerer, desto bedre er det for fremtiden.

Anlegget gir arbeid til 16 personer, de fleste henter SalMar lokalt i Troms. Og anlegget er proppet av ny teknologi for å være mest mulig bærekraftig.

Vannet til anlegget hentes fra vannene i fjellet like ved. I tillegg renser de og gjenbruker mesteparten av vannet som brukes.

– Per 100 liter vann henter vi bare inn en halvliter nytt vann, forteller driftsleder Tage Rochmann.

Like stort smo to fotballbaner, og skal produsere 15 millioner fisk i året.