NRK Meny
Normal

Statoil har trua på ny olje: – Lær deg spansk og flytt til Mexico

Statoil oppfordrer arbeidsledige i oljenæringen til å lære seg spansk og flytte til Mexico, der oljegiganten har tro på ny virksomhet.

BRITAIN-EU/NORWAY File photo shows oil and gas company Statoil gas processing and CO2 removal platform Sleipner T in the offshore near the Stavanger

Her er Statoils Sleipner T like utenfor Stavanger.

Foto: STAFF / Reuters

– Mexico har vært stengt i 76 år, men nå har de endret grunnloven og åpnet opp for at andre selskap som Statoil kan komme inn på sin kontinentalsokkel, sier Statoils Mexicosjef Helge Hove Haldorsen.

Derfor bør flere av de nærmere 60.000 som nå mister jobbene i oljenæringa lære seg spansk og satse på ny jobb Mellom-Amerika, mener han. Det gjelder blant annet de flere tusen ansatte i Statoil.

Helge Hove Haldorsen

Direktør i Statoil Mexico, Helge Hove Haldorsen.

Foto: Statoil

– Nå er det en veldig spennende runde i Mexico offshore, og vi håper det er noe vi kan søke på i slutten av dette året, sier Haldorsen.

– Det er viktig for folk i denne bransjen å være fleksible.

Statoilsjefen er oppvokst i Tromsø, men har jobbet mest i utlandet.

– Hvis du tar en utdannelse i Norge og reiser til utlandet, blir du mye mer en verdensborger. Lærer du deg flytende spansk tror jeg det er mulighet for deg i Mexico nokså snart, sier Haldorsen.

En optimist i oljen

NRK møtte Statoils Mexicosjef i Harstad kulturhus da han snakket til ungdom fra Troms som vurderer jobb i petroleumsnæringen.

Han har gjennom flere tiår i bransjen sett at det svinger i markedet, og kaller seg selv en petroleumsoptimist.

– Hvis du ser på råvarer de siste to hundre årene ser du at gull, sølv, nikkel, kull, olje og gass går opp og ned i pris. Jeg tror olje og gass er med oss veldig lenge fremover, sier Haldorsen.

Regnestykket gir seg selv. Hver time vokser verdens befolkning netto med 10.000 personer. Disse trenger også energi, sier han.

– Det vil være perioder med opp og ned i pris, men du skaper på en måte din egen lykke, sier statoilsjefen.

– Hvis du er meget dyktig og er viktig for selskapet beholder de deg, hvis du er så uheldig å miste jobben har du fått kunnskaper og ervervet deg erfaring som du kan bruke i mange andre bransjer.

Smarte ungdommer

Energi løfter folk ut av fattigdom, løfter levestandarden i verden og det føles godt å drive med energi, sier Haldorsen.

– Dette trenger vi. Tenk hvis vi ikke hadde energi? Da går vi tilbake til Flintstones umiddelbart, sier han.

Han mener alternative energikilder ikke kan kompensere for gass og olje – enda. Derfor må produksjonen øke, og kostnadene ned, sier han.

– Vi trenger nye kloke hoder som leder næringen inn i en kostnadseffektiv legoteknologi. Nå skal vi kjøre ned prisen, bli mer effektive og drive med innovasjon. Der vil vi ha smarte ungdommer inn, sier Haldorsen.