NRK Meny
Normal

Statlige midler flyttes til Krim

31 milliarder rubler, eller 5 milliarder norske kroner, kan bli tatt fra et prosjekt i Murmansk og bli brukt til havnebygging på Krim. Dette til tross for at Putin har lovet å ikke bruke penger avsatt til regionale prosjekter.

Fiskere foran krigsskip

Her ser vi havnen i Sevastopol, hvor sivile fisker foran det ukrainske krigsskipet «Slavutysj». Nå vil den Russiske regjeringen bruke penger på havner på Krim.

Foto: VIKTOR DRACHEV / AFP

Det er den russiske avisen Kommersant som melder dette.

Den russiske regjeringen har diskutert reduseringen av statlig finansiering for Murmansk, da de tenker å bruke pengene på ulike prosjekter på det nye russiske området Krim, sier NRKs reporter i Murmansk, Elena Larinova.

Hele prosjektet i fare

I statsbudsjettet sto Murmansk oppført til å få 9 milliarder kroner til å bygge ny jernbane, modernisere havnen, og til å bygge nye veier. Nå skal 5 milliarder tas fra prosjektet, og brukes på havner på Krim i stedet.

Hele prosjektet koster 21 milliarder, og Larinova sier at dersom 25% av budsjettet forsvinner så er gjennomføringen av hele prosjektet i stor fare.

Løfte fra Putin

– Dette kan hende, til tross for at president Putin i går under en pressekonferanse lovet at ingen penger fra regionale prosjekter vil bli brukt på Krim, og at kun penger fra reserverte fond skal bli brukt, sier Larinova.

Hvis prosjektet, som heter Musmansk Korridor, stanses, så vil det være det andre gigantprosjektet etter Shtokman som er stoppet i Murmansk, sier hun.