NRK Meny
Normal

Starter ulvejakt i Øvre Pasvik – har tatt livet av 14 reinsdyr

Nå er det gitt fellingstillatelse på ulven som har drept flere rein i Øvre Pasvik.

Reinkadaver

Statens Naturoppsyn (SNO) har tidligere hatt kontainere hvor reineiere kan legge inn hodene til drepte rein. Disse ble deretter undersøkt av SNO.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det er funnet rundt 14 reinkadaver etter en omstreifende ulv har dukket opp i Øvre Pasvik i Sør-Varanger.

Magne Asheim i Statens naturoppsyn

Magne Asheim i Statens naturoppsyn undersøker et reinkadaver.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Observasjoner av ulv i dette området er ikke vanlig men det kan skje, sier Magne Asheim i Statens Naturoppsyn. Det er ulv i Lappland og det er flokker sør i Finland. Unge ulver kan vandre nordover og de kan dukke opp hvor som helst, forklarer han.

Kan være flere ulver

Magne Asheim i Statens Naturoppsyn forteller at flere reindriftsutøvere og en jeger har observert ulven i Øvre Pasvik. I og med at ulven er et flokkdyr, kan man ikke utelukke at der er flere ulver i området.

Ulv! Ulv!

Det er funnet rundt 14 reinkadaver etter en omstreifende ulv har dukket opp i Øvre Pasvik i Sør-Varanger.

– Vi er ikke sikre, men det er stor mulighet for det. De nærmeste flokkene er sør for Lappland i Finland. Men det hender at unge ulver forlater flokken og slår seg ned i lag andre steder.

Fellingstillatelse

Fylkesmannen gitt en tidsbegrenset fellingstillatelse av ulven siden det er funnet 14 reinkadavre. Asheim tror ulven vil trekke over grensa igjen til Finland, men mistenker at skadene er større en det som er bekreftet.

– Vi har funnet 14 rein som vi er sikre på at ulven har tatt. Skadene kan være større, men vi har funnet 14 kadavre til nå.

Ikke ekstra forholdsregler

Det er allerede skutt to ulver i Lapland, og i fjor ble det skutt syv ulver i de samme områdene. Magne Asheim i SNO tror ikke turfolk i området trenger å ta noen ekstra forholdsregler på grunn av ulven.

– Ulven er ikke farlig for mennesker og den er sky, så det trengs ikke. Men det kan være litt ekkelt for jakthunder. Er du redd for hunden din så bør du ha den i bånd, eller dra et annet sted, sier Asheim.