Står sammen mot olje-makta

Nord-Norge står for første gang samlet under oljemessa i Stavanger. - Nå får vi større makt, mener fylkesråd.

 

Paul Dahlø

Troms og Finnmark har i flere år samarbeidet om olje- og gass-spørsmål. Nordland har stått utenfor, men er nå for første gang inne i varmen etter eget ønske. Dermed står Nord-Norge samlet.

Fylkesråd i Troms fylkeskommune, Paul Dahlø, tror at de dermed står sterkere under ukas oljemesse i Stavanger.

Vil bli hørt

– Vi vil ha mye mer politisk makt hvis vi klarer å snakke på vegne av hele Nord-Norge, både Nordland, Troms og Finnmark. Det vil bli hørt av sentrale politiske myndigheter og oljeselskapene, sier Dahlø.  

I 2003 kom kontaktforumet for olje og gass i gang. Foruten fylkeskommunene i Troms og Finnmark, er Sametinget, NHO, LO, seks kommuner og Petroarctic (tidligere Snøhvit Næringsforening) med. Nå må det utvides fordi Nordland vil være med på laget.

– Vi har fått økt aktivitet rundt olje og gass, både utenfor kysten og i en stor leverandørindustri på land. Derfor er det naturlig at vi deltar sammen med de to andre fylkene, sier fylkesråd for næring i Nordland, Sonja A. Steen.

Glad for støtte

Fylkesråd for næring i Finnmark fylkeskommune, Hans M. Ellingsen, er glad for å få flere på laget:

– Nordland trenger også støtte, slik Finnmark trenger støtte i ulike sammenhenger. Troms er også med, og det betyr velsig mye, sier Ellingsen.

Møter alle

Under oljemessa i Stavanger denne uka skal samtlige i forumet bli enig om ny sammensetning.

– Forumet er blitt stort. Det kan hende det går bra, men det skal vi ha en prat om, sier Dahlø.

Forumet, som nå opptrer som en delegasjon, skal også i slutten av uke møte samtlige oljeselskaper. Og det er viktig, sier Paul Dahlø, som imidlertid ser mest fram til møte med Rogaland fylkeskommune.