Hopp til innhold

Stadig mer grågås i nord

Bøndene river seg i håret over den stadig økende bestanden på jordene.

Grågås

Grågås.

Foto: Arne Nævra / Scanpix

I likhet med tusenvis av nordmenn, legger tusenvis av gjess i disse dager planene for en lang flytur mot sydligere strøk.

Den norske grågåsa overvintrer for en stor del i Marismas-området i de sørlige delene av Spania. Ringmerking har avdekket at også Nederland er populært for de gresspisende fuglene, som kan bli mellom fem og seks kilo.

Men før de kommer så langt, skal eggene klekkes. Det foregår i kyststrøkene av Norge. Et stadig mildere klima, gjør at bestanden av grågås har økt voldsomt i Finnmark, spesielt de siste 10 årene.

Mens kystfolket tidligere måtte nøye seg med å komme over enkelteksemplarer, er det i dag ikke uvanlig å se flokker med hundrevis av støyende gjess.

I ferd med å bli et problem

Fuglen lever av røtter som den drar opp av bakken, og gåseinvasjonen er nå for alvor begynt å gjøre seg gjeldende for fylkets bønder.

– Når vi kommer til begynnelsen av juli, og gresset skal være ganske høyt, så ligger det helt snaut, sier bonde Øystein Nilsen, fra Abelsborg i Nesseby.

Siden 1969 har han drevet gårdsbruk, men de siste årene han har sett en betydelig økning av grågås på jordene. Og de storvokste fuglene er i ferd med å bli et problem.

– Når de lander på jorda om våren spiser de opp stort sett alt som er av det som spirer av grønt. Og nå har det utviklet seg slik at de blir lengre og lengre om våren, i år forsvant de siste femte juli, da var det noen jorder som var totalt oppspist. De kommer tilbake tidligere og tidligere, og i år var de tilbake åttende august.

Jaktforbud i øst

Grågås

Grågås i flukt.

Foto: Picasa 2.6

Det er i dag forbudt å jakte gås i deler av Øst-Finnmark, fordi fylkesmannen er bekymret for at jegere kan ta feil av grågås og den fredede dverggåsa.

Unntaket er såkalt skadefelling av gås for å forhindre nettopp problemer som Øystein Nilsen beskriver. Men Nesseby kommune og viltansvarlig Jarl Roska ønsker i utgangspunktet ikke å gi tillatelse til denne type nyttejakt.

– I utgangspunktet er vi klar over at det er en økning av gåsebestanden, og det er riktig at det er kommunen som kan gi tillatelse til jakt. Men utgangspunktet er at en slik tillatelse henger litt høyere enn som så.

– Det må ha vært prøvd andre tiltak, slik som skremsler og slikt, før man går på ordinær jakt på gås. Men skulle det vise seg at det er prøvd tiltak, så kan kommunen være villig til å vurdere en tillatelse.

Les også:

Skaper store problemer i sør

Problemet med overbestand av gås er begynt å gjøre seg utslag over hele landet. I Vestfold er problemet så stort at fylkesmannen vedtok jaktstart på kanadagås allerede 26. juli for hele fylket.

På enkelte vestlandsøyer, har bønder dokumentert avlingstap i 100.000-kronersklassen etter en eksplosiv økning i bestanden.

Forsker Arne Follestad ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), mener klimaendringene er en direkte årsak til at gåsa finner stadig mer fotfeste i nord.

– Det vi har sett av utvilkling av gåsebestanden lenger sør i landet, så er den ganske godt timet til klimautviklingen. Så den hekker mye tidligere nå, og det kan være en mulig årsak at våren og sommeren har blitt lengre her oppe og dermed også gir grågåsa muligheten til å hekke mye lenger nord enn tidligere.

– Viktig med tiltak så fort som mulig

Grågås

Tusenvis av gjess legger i disse dager kursen sørover.

Foto: Ågot Djuplasti

Den økende bestanden gjør grågåsa til et yndet objekt for jegere, og det velsmakende og eksklusive kjøttet er særdeles egnet for gryta.

Men å holde utbredelsen i sjakk ved hjelp av ordinær jakt kan bli en utfordring. Fuglen er nemlig særdeles sky og vanskelig å få has på. Det er vanlig at jegere må nøye seg med én, kanskje to felte fugler per dag, og slikt monner ikke for de som vil holde bestanden på et kontrollerbart nivå.

Follestad, som har forsket på grågåsa i en årrekke, mener utviklingen er urovekkende.

– De bør følges relativ nøye, lenger sør har vi sett at slike små, begynnende problem fort kan utvikle seg til å bli noe mye mer. Og det er viktig at de tiltakene som kan settes inn blir satt i verk så fort som mulig.

Og vi kan jo legge til at startskuddet for årets gåsejakt i Finnmark smalt denne helgen.

Les også:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark