Hopp til innhold

Allergiske hunder blir avlivet

I disse pollentider er det ikke bare vi mennesker som sliter med tett nese og rennende øyne. Stadig flere av kjæledyrene våre plages med allergi. Noen eiere er ikke villige til å betale prisen.

Hund med pollenallergi

Her skal Sahhku få vaksine for sin pollenallergi.

Foto: Gyda Hesla

– Det har jo tatt litt tid før vaksinene begynte å virke, men nå har det blitt mye bedre, sier hundeeier Katja Maret Norvang.

Hun og hunden Sahkku, en Tibetansk spaniel, er på plass hos dyrlegen sin i Alta for å få sin regelmessige allergivaksine, og Katja stryker Sahkku rolig bak ørene.

– Han er litt nervøs, skjønner du, han forstår at han skal få vaksine når han kommer hit, sier Norvang.

Stadig flere hunder får allergi

Leon Cantas

Dyrlege Leon Cantas får stadig flere allergiske hunder innom dyreklinikken.

Foto: Gyda K. Hesla

Stadig flere hunder får nemlig påvist allergi, og når våren kommer er det mange av våre firbente venner som opplever pollenplager. Matallergier og støv- og midd-allergi gir også store problemer for mange hunder.

– Allergi er et økende problem, sier dyrlege Leon Cantas på Allvet Dyresykehuset i Alta.

– Årsaken er miljøfaktorer globalt, som kortere vinterperioder, og lengre vårperioder. Også arv, vi ser en genetisk tendens til at flere hunder får flere allergiske reaksjoner enn noen gang, sier Cantas.

Dyrlegen tilføyer at en annen årsak er økt medisinbruk; bruk av antibiotika og kortisonpreparater. Disse medisinene har bivirkninger på dyr ved langtidsbruk, og spesielt økt antibiotikabruk kan føre til utvikling av motstandsdyktige bakterier som kan smitte over på mennesker med alvorlige helsekonsekvenser.

– Vi prøver derfor å unngå slike medisiner, og heller bruke kroppens naturlige forsvar som vaksine, eller immunterapi som det heter, sier Cantas.

Klødde som besatt


Da Sahkku begynte å klø som besatt, og flasse masse, skjønte eier Katja Maret Norvang at noe var galt.

– Før pleide vi bare å kunne gå halvannen meter før han måtte stoppe opp og klø, forteller Norvang.

Sahkku

Heldigvis er Sahkku forsikret, så eieren bataler bare egenandel av allergimedisinen.

Foto: Gyda K. Hesla

Hos dyrlegen ble det tatt en blodprøve av hunden. Den ble sendt inn og analysert i et laboratorium for å finne ut hva Sahkku var allergisk mot.

– Denne teknologien er ganske ny. Før ble det tatt hudtester, man satte injeksjoner og beregnet utviklingen av hudbetennelse etter eksperimentering på huden. Det var både mer smertefullt, mer krevende, og mer kostbart, sier dyrlege Cantas.

Allergisk mot pollen, midd og oksekjøtt

Sahkku er på plass på operasjonsbordet, og får satt en sprøyte med vaksine i nakken. Over på et blunk.

– Du var kjempeflink, sier Norvang til Sahkku.

– Sahkku her er allergisk mot husmidd, pollen og oksekjøtt, sier Cantas. Han forklarer at vaksinen Sahkku får er individspesifikk, basert på funnene i blodprøven fra akkurat ham. Vaksinene er svært dyre og må spesiallages til hver enkelt hund.

Behandlingen Sahkku får lurer kroppens immunforsvar, slik at han ikke reagerer på de tingene som plager han.

Avliver hundene

Allergivaksiner og allergimedisiner og spesialfôr er dyrt. Uten forsikring kan prisen fort komme opp i mer enn 1000 kroner i måneden for for eksempel allergitabletter.

– Ja, det er svært kostbart, og stadig flere hunder blir derfor avlivet på grunn av allergiske reaksjoner. Det er klart det er et stort problem. Jeg anbefaler derfor at eiere forsikrer hunder slik at de får dekket kostnadene.

– Hender det at eiere ikke orker å ta den kostnaden allergimedisinene koster?

– Ja det er grunnen til at mange hunder blir avlivet, fordi allergi er en livstidssykdom, og da blir det over tid kostbart, sier Cantas.

Økt livskvalitet

Dyrlege Cantas slår fast at Sahkku har vist en vesentlig forskjell siden etter at han begynte med immunterapi, og hundeeier Katja Norvang samstemmer.

– Det var ikke akkurat veldig praktisk å ha en liten hund med gresspollenallergi, smiler Norvang.

– Men nå er han mye bedre, klør mindre, og er en meget fornøyd liten sak.

Sahkku og Katja Maret Norvang

Matmor Katja Maret Norvang sier Sahkku er en fornøyd liten sak etter at han fikk behandling.

Foto: Gyda K. Hesla

– Visste du at en hund kunne få pollenallergi, akkurat som mennesker?

– Nei, det var ikke det første jeg tenkte på i alle fall, men hele familien min har en eller annen form for allergi, så han passer perfekt inn.

Katja Norvang forteller at behandlingen er dyr, men at hun har forsikring.

– Jeg betaler en egenandel, men det meste dekkes heldigvis av forsikringa. Katja vurderte aldri noe annet alternativ enn å gi vaksine, og ta regninga.

– Sahkku er en god kamerat på fjellet, og han betyr veldig mye for meg.

7 kilos kalkun i ovnen til hunden

Neste hund er på vei inn til dyrlege Cantas.

– Hei lille gutten, Biggen, opp her. En stor Schæferhund på litt over to år hopper opp på benken.

Schæferen Biggen med matmor Anita Romsdal

Hvis Biggen skal spise seg mett på kalkunpålegg blir det fort dyrt for eier Anita Romsdal.

Foto: Gyda K. Hesla

Biggen har hatt problemer med kronisk ørebetennelse. Han har fått flere antibiotikakurer, uten å ha fått bukt med problemet.

– Et av de vanligste symptomene på allergi er ørebetennelse, sier Cantas.

Da Biggen i tillegg både røytet og klødde, så sendte dyresykehuset inn blodprøve for å sjekke om han var allergisk mot noe.

Og det viste seg at han ikke tåler kjøtt, kylling, ris eller soya - som alle er vanlige ingredienser i fôret. Dermed kan den svære hunden kun spise kalkun og potet.

– Det er jo en litt restriktiv diett?

Biggen blir undersøkt

Schæferen Biggen har blitt kvitt ørebetennelsen, etter at han fikk riktig behandling for matallergien sin.

Foto: Gyda K. Hesla

– Hehe, ja, det er ikke så lett å få tak i kalkun- og potetfôr, men jeg har funnet det et spesialfôr med akkurat de ingrediensene på nett. Akkurat nå har jeg for øvrig en syv kilos kalkun i ovnen. Det rekker til et par dagers middag for Biggen, sier hundeeier Anita Romsdal.

Biggen bedre

Romsdal forteller at Biggen har blitt mye bedre etter at de fant ut hva det var han var allergisk mot.

– Ja, han har ikke vondt i ørene lenger, men nå er det vår og han røyter mye uansett, så akkurat det er vanskelig å måle nå om han har sluttet å røyte. Før hadde han så mye ørevoks at han rett og slett hørte dårlig. Da ble han desorientert, og syntes mye skummelt og rart. Nå er det godt å se at den «gamle» Biggen er på vei tilbake, sier Romsdal.

Stadig flere hunder får påvist allergi.