Hopp til innhold

– For tidlig å si om de får varige mén

Tilstanden er stabil for de to ungdommene som var utsatt for altfor mye cellegift ved Universitetssykehuset Nord-Norge før helga. Nå ser Helsetilsynet på saken.

Trond Flægstad

Overlege ved barneavdelingen på UNN, Trond Flægstad, sier det er for tidlig å si om ungdommene får varige mén etter tabben.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Sykehusapoteket har erkjent at rutinene sviktet da to tenåringer fikk en livstruende sterk dose 18. september.

– Når vi skulle forberede en kreftkur på apoteket så ble det tatt fram et glass med riktig virkestoff, men med feil styrke, sier leder for sykehusapoteket i Tromsø, Camilla Bjørnstad til NRK.

Camilla Bjørnstad

Leder for sykehusapoteket i Tromsø, Camilla Bjørnstad, beklager den alvorlige tabben med cellegiftdoser.

Foto: Gunnar Grindstein

Pasientene skulle fått 12 milligram av preparatet Methotrexat, men endte opp med hele 240 milligram. Den alvorlige tabben kan skyldes at den obligatoriske dobbeltsjekken av medisintype og mengde ikke ble gjort.

– Vi har i utgangspunktet strenge kontrollrutiner for å unngå slike feil. I dette tilfellet har ikke rutinene blitt fulgt, sier Bjørnstad.

– For tidlig å si noe om varige mén

Overlege ved barneavdelingen på UNN, Trond Flægstad, har jobbet ved sykehuset siden 1981 og forteller at det er første gangen han har opplevd noe lignende.

Methotrexat

Preparatet Methotrexat er cellegiften to tenåringer fikk altfor store doser av.

Foto: Gunnar Grindstein

– Vi forventer at medisinene som kommer skal være riktig. Vi har et håp om at ungdommene skal komme fra det uten varige mén, men det er for tidlig å si noe om det nå, sier Flægstad.

Ungdommene skal være stabil og etter forholdene ha det greit.

– Helsetilsynet vurderer eventuelle sanksjoner

Motgiften som ble brukt til å redde de to tenåringene måtte sendes med fly fra Oslo til Tromsø, og det tok flere timer før den var på plass.

– Motgiften er i Oslo fordi det er ekstremt sjeldent at den blir brukt, den er ekstremt kostbar og har forholdsvis kort holdbarhet. Det er viktigere at vi får tak i den med et ambulansesystem i det at vi har noen timer på oss fra vi slår alarm til vi trenger å bruke den, forteller Flægstad.

Både UNN og Sykehusapotek Nord har rapportert hendelsen til Helsetilsynet.

– Det er en dobbeltkontroll som mangler. Saken er meldt til Helsetilsynet, og det vil være dem som vurderer eventuelle sanksjoner, sier Camilla Bjørnstad.

Pressekonferanse om cellegift-tabbe

Overlege ved barneavdelingen, Trond Flægstad, kommunikasjonssjef Hilde Pettersen, viseadministrerende direktør Elin Gullhav og leder sykehusapoteket i Tromsø, Camilla Bjørnstad, orienterer om cellegift-tabben på Universitetssykehuset i Tromsø på pressekonferanse lørdag.

Foto: Gunnar Grindstein

Flere nyheter fra Troms og Finnmark