NRK Meny
Normal

Spesialdesignet sjark skal holde fiskerne tørre og varme

Fiskerne er fortsatt prisgitt vær og vind, men ikke i samme grad som før. Til og med på mindre sjarker kan fiskerne nå holde seg både tørre og varme på jobb.

Spesialdesignet båt

En kjær tilvekst til den lokale fiskeflåten.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Vardøjenta blir den første heloverbygde sjarken i Vardø. Båten er bygget på Island.

– Det er noe nytt, og det er en større båt enn jeg har hatt tidligere. Vi håper og tror at vi skal bli adskillig mer effektiv med denne skuten kontra den forrige, sier skipper Kent Are Esbensen.

Innvendig er det som et nytt hotellrom. Her er bekvemmeligheter som egne rom for dusj og toalett.

Fiskerne er fortsatt prisgitt vær og vind, men ikke i samme grad som før.
Til og med på mindre sjarker kan fiskerne nå holde seg både tørre og varme på jobb.

– Det blir en helt ny hverdag

Forventet årsinntekt for mannskapet vil være minst en halv million kroner. Det har vært rift om å være mannskap om bord, mye på grunn av arbeidsforholdene.

– Båten er helt innelukket. Luker på siden for å drege inn lina og garnene. På vinterstid når det er snøfokk og kulde, så står vi stort sett tørt og godt her inne. Kombinert med varmluftsanlegget blir det en helt annen hverdag, sier Ebensen.

Skipperen har vært tre ganger på Island under byggeprosessen, for å få innfridd egne ønsker. Båten fikk prøvd seg på turen fra Island til Norge.

– Det er tung båt. Vi måtte tenke over at vi var om bord i en båt som kun er 13 meter. Så når det var 10 til 15 meters bølger, måtte vi bruke hodet. Men båten klarte seg godt, sier leieskipper Tony Nilsen.

Også andre plasser på kysten har fått de første overbygde sjarkene. Vardøjenta som gir arbeid til 5 personer, vil være på havet 300 dager i året.