Normal

Spente ordførere før budsjettet

Vil ha mer penger til eldre, rentefrie lån, og bensinutjevning.

Så langt har det ikke manglet på lekkasjer fra budsjettet, men finnmarksordførererne er likevel spente på det endelige innholdet.

Ordfører Rolf Einar Mortensen (Ap) i Vardø har moderate ønsker.

– Vi er vel ikke de som skal klage, men vi har store utfordringer foran oss. Ikke minst dette med basseng, som er ganske nedslitt hos oss. Der regner jeg med at dette med rentefrie lån videreføres, sier han.

En spørrerunde hos et knippe finnmarksordførere viser at de fleste håper på økte overføringer til kommunene, naturlig nok ingen overraskelse.

– Kjepphest med bensin

Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen kommer rett fra finanskomiteen og burde kjenne deler av statsbudsjettet bedre enn de fleste. Han har følgende forventninger til neste års pengestrøm fra statlig hold:

– Jeg har jo forhåpninger om at de følger opp det som er sagt i valgkampen i forhold til mer midler for pleie- og omsorg, ikke bare til nye sykehjemsplasser, men også omsorgsboliger og tilskudd i forhold til eldresenter.

Alf E. Jakobsen

Alf E. Jakobsen (Ap)

Foto: Stortingsarkivet/Scanpix

– Og så har jeg hatt en kjepphest hele tiden, og det er fraktutjevning på bensin som sto i Soria Moria I. Og jeg forutsetter at selv om fireårsperioden er gått, er det flere tiltak for å få gjennomført dette løftet, sier han.

Øker samleder inntekter

Allerede er det klart at kommunenes samlede inntekter vil øke med åtte milliarder, to mer enn tidligere anslått. Regjeringen vil øke støtten til bredbånd i distriktene med 100 millioner.

Alf E. Jakobsens kjepphest, utjevningsordning for billigere bensin økes med 20 millioner, og Innovasjon Norge får økt sine bevilgninger med én milliard. På toppen av dette kommer 1,3 milliarder ekstra til sykehjemsplasser og omsorgsboliger.