Hopp til innhold

Søvnforsker om mørketiden: – Spesiallys i klasserommene er fremtiden

Undersøkelser viser at stadig flere unge sliter med søvnproblemer. Verst er det i nord.

Unge sliter med søvnen i mørketiden

Unge sliter med søvnen i mørketiden, viser tall fra Reseptregisteret.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Tall fra Reseptregisteret viser at 17.304 barn og unge under 19 år brukte sovemidler i 2016. Det er nesten en tredobling sammenlignet med 2006.

Søvnforsker Bjørn Bjorvatn er lege ved Bergen søvnsenter og professor i medisin ved Universitetet i Bergen. Han sier at årsaken til at det er så mange flere som sliter med søvnplager, er bruken av mobil- og nettbruk.

Mangel på lys gjør mange slappe

Mange sliter ekstra mye når mørketiden starter, særlig i nord hvor solen ikke viser seg i det hele tatt i løpet av to måneder. Mangelen på lys bidrar til at noen blir ekstra trett og sliten om vinteren.

Studier gjort ved UiT Norges arktiske universitet viser at mangel på lys fører til at melatoninnivået i kroppen ikke går ned, og man blir slapp og får problemer med å komme seg i gang med dagens aktiviteter.

– Det enkleste rådet jeg kan gi er å sørge for mer og bedre lys. Dessuten er det å reise til Syden noe som hjelper for mange, sier Bjorvatn.

– Demotiverende

Tromsøelevene Mats Trige og Halvard Romsaas merker at mørketidens korte dager gjør det vanskeligere å henge med på skolen.

Verst er det når skoledagen begynner å gå mot en slutt.

– Jeg merker at jeg blir ekstra trøtt etter skolen. Med mindre jeg skal på trening så går jeg av og til og legger meg når jeg kommer hjem, forteller Mats.

Jente med pc

Ifølge søvnforskeren kan mobil- og nettbruk føre til søvnproblemer hos mange.

Foto: Colourbox.com / Colourbox

Halvard er enig. Han synes ikke det er så stor forskjell på morgenen, men sliter med å henge med utover dagen.

– Det er litt demotiverende å sitte på skolen når det er så mørkt ute, sier han.

Elev Amalie Jenssen kjenner også godt til det som kommer frem i undersøkelsen, men synes derimot det er vanskeligst om morgenen. Hun opplever at energinivået er langt lavere hele dagen, men at det er ekstra tungt når vekkerklokka ringer.

– Også er det mye vanskeligere å være fokusert på det man skal gjøre, forteller hun.

Spesiallys kan hjelpe

For å gjøre det lettere for elevene og holde seg våkne og konsentrerte på skolen, mener søvnforskeren det er visse tiltak skolen kan bidra med.

Bjørn Bjorvatn

Mer lys og Sydenturer kan hjelpe på søvnproblemer, sier søvnforsker Bjørn Bjorvatn.

Foto: NRK

Blant annet er det stadig flere skoler som installerer spesiallys som regulerer lysstyrken i klasserommene slik at det er sterkere og mer aktiverende lys om morgenen.

Deretter tilpasser det seg utover dagen.

Dette vil kunne bidra til å gi elevene nok lys igjennom skoledagen, og Bjorvatn tror det kan være svært hensiktsmessig, og at både elever og ansatte vil få det bedre.

– Dette kan være fremtiden, avslutter han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark