NRK Meny
Normal

Sørgende havfrue symbol for avmakt mot oppdrettsplaner

– Jeg ble oppgitt, følte avmakt, derfor laga jeg «Havkvinna», sier 24 år gamle Terese Johansen på Reinøy i Karlsøy. Lørdag ble prostestskulpturen avduka.

Terese Johansen og havfruen som ikke vil se

Terese Johansen omgjorde følelse av avmakt til kreativitet og skapte «Havkvinna» som ikke vil se på det som skjer langs kysten.

Foto: privat

Terese Johansen og innbyggerne på Reinøy i Karlsøy kommune utafor Tromsø er oppgitt over ikke å bli hørt i kampen mot et nytt oppdrettsanlegg like utafor bygda, i det de mener er et viktig fiskefelt for bygda og fiskerne i området.

– Vi har kjempa mot oppdrettsanleggene som skal ligge på Korsneset og på Lubben, vi har prata med kommunen og med oppdretterne, vi har gått i fakkeltog og hatt underskriftskampanjer, men alt for døve ører blant de folkevalgte, sier hun.

Sørger over det som skjer langs kysten

Hun fant til slutt ut at hun måtte gjøre noe. Hun laga en havfrue i betong som på lørdag ble avduka foran en del av Reinøyas befolkning.

– Hun sitter på land ved Lubben, der oppdrettsanlegg sannsynligvis blir å komme, med ryggen til og med hendene foran ansiktet og sørger over det som skjer langs kysten og i fjorden våres, sier Terese.

– Hun er et symbol på den avmakta folk her ute kjenner. Vi blir ikke hørt, folk utafra har kommet og beslaglagt noe som har tilhørt bygdefolket og fiskerne.

Og alt skjer over hodene deres, mener hun. Lokalitetene de kjemper imot, Lubben ved Reinøy og Korsnes ved naboøya Karlsøy, er godkjent av kommunestyret og andre aktuelle myndigheter, til tross for protester.

Avduking havkvinna

Lørdag ble skulturen avduka på Reinøya med taler og sang.

Foto: privat

Carpe diem-politikk

Terese flytta til hjembygda Nordeidet for tre år siden sammen med samboeren, her har de overtatt et gårdsbruk og her vil de bo. Men så fikk de høre om oppdrettsanlegget som skulle komme like utafor.

– Jeg kjente at det slo pusten ut av meg. Jeg er redd for bygdas framtid når ressursene blir tatt fra oss og solgt ut, sier hun.

Hun er ikke sikker på om det lenger er mulig å stoppe oppdrettsplanene. Men for henne er det viktig at framtidige generasjoner skal forstår at de kjempa.

Folk på Reinøy samla i protest

En del av Reinøys befolkning var samla under avdukingen.

Foto: privat

Hun forstår at oppdrettsnæringen gir penger og arbeidsplasser, men er likevel uenig i den politikken som føres.

– Det er en type «carpe diem-politikk» som jeg kaller det for, det handler om økonomisk tilfredsstillelse nå og så tenker man ikke så mye på hva som skal skje i framtida og hvilke effekt oppdrett vil ha på fjorden vår her, sier hun.

Hun mener de allerede ser konsekvenser i andre deler av kommunen der fiskeplasser er gått tapt og der det tas fisk som ikke er kan spises.

– Med disse anleggene blir øya vår blir mer eller mindre omringa, hva gjør man på ei øy som er omringa av et hav som ikke er fristende å høste av fordi fisken ikke kan spises, sier hun oppgitt.

Etter publisering er NRK blitt gjort oppmerksom på at langt fra hele Reinøyas befolkning på rundt 300 var til stede på avdukingen, vi har fått oppgitt at det var rundt 80 personer. Vi har korrigert teksten og beklager feilen.