NRK Meny
Normal

Sondre Justad til Riddu Riđđu: – Utrolig stas å få spille der

Riddu Riđđu-festivalen er 25 år til sommeren, og starter feiringen med å avsløre at både Sondre Justad og Sofia Jannok kommer til å stå på scenen.

Sondre Justad

Festivalledelsen sammenligner Sondre Justad med festivalen; en sprek 25-åring full av friskt pågangsmot.

Foto: Bjørnar Øvrebø

– Sofia Jannok har etablert seg som en av Sápmis største artister. Hun har revitalisert et tradisjonelt musikkuttrykk basert på joik og kombinerer dette med et moderne lydbilde, skriver festivalen i en pressemelding.

Hun er svært glad for å kunne spille på Riddu-festivalen.

– Jeg elsker Riddu Riđđu. Både jeg og bandet ser på det som sommerens høydepunkt. At jeg risikerer å miste kalvemerkingen hjemme, viser hvor høyt jeg verdsetter festivalen.

Ville lære seg å joike

Sofia Jannok

Med utgangspunkt i joik blander Sofia Jannok elementer fra elektronika, jazz og folkemusikk.

Foto: Pressefoto

Sondre Justad entret den norske musikkbransjen med et brak sommeren 2013 med singelen «Nu har du mæ». Siden da har det gått slag i slag for popartisten fra Lofoten.

Sondre Justad gleder seg til å spille på Riddu Riđđu, og avslører en interesse for samisk kultur.

– Utrolig stas å få spille der. Jeg har alltid vært fascinert av den samiske kulturen, og tok blant annet i 2008 kontakt med Frode Fjellheim fordi jeg hadde lyst til å lære å joike. Vi fikk det aldri til å passe, men kanskje en dag.

– Takknemlig for at de bruker sin stemme

Festivalsjef Karoline Trollvik sier at Sondre Justad leverer en gledesspredende popmusikk som bobler av energi.

Karoline Trollvik

Festivalsjef Karoline Trollvik mener begge artistene passer festivalens profil meget godt.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

– Det er litt sånn som Riddu Riđđu føler seg nå; som en sprek 25-åring full av friskt pågangsmot, sier hun som mener artistene passer festivalens profil godt.

Jannok har markert seg for sitt engasjement for urfolksrettigheter og mot gruvedrift i samiske områder i Nord-Sverige. Justad har ved flere anledninger uttalt seg om oljeboring langs kysten av Nord-Norge.

– Vi er takknemlig for at disse unge artistene bruker sin stemme til å løfte fram disse viktige sakene, som vi vet er en reel trussel mot urfolkstradisjonelle levesett, sier Trollvik.

1. desember åpner billettsalget til Riddu Riđđu som går av stabelen 13–17. juli 2016.