NRK Meny
Normal

Sommerklubben: – Alle barn fortjener gode opplevelser

– Mange foreldre har ikke mulighet til å ta med barna på ferie, sier kommunaldirektør i Tromsø. Stor pågang på sommertilbud til barn og unge i Tromsø gjør at flere av tilbudene er fulle.

Nathalie (8) har fått flere padleturer med venninnene i Sommerklubben.

Nathalie (8) har fått flere padleturer med venninnene i Sommerklubben.

Foto: Therese Bergersen / NRK

– Barn skal ikke ha frykt i seg. Vi hjelper dem med å gjøre ting gøy, og det har gjort at de tør å være med på ting de ikke har gjort før.

Mona Akram er en av de voksne som jobber i Sommerklubben i Tromsø.

Sommerklubben er ett av flere tilbud i Tromsø som får støtte av kommunen for å kunne tilby familier aktiviteter som kommer barna til gode. I år var Sommerklubben fullbooket.

Fire uker

Venninnene Kristina (10), Angelina (9) og Nathalie (8) har blitt kjent gjennom Sommerklubben. Kristina og Nathalie har vært med før, men Angelina ble med i klubben først i år. Planen var å være med i en uke.

– Hun hadde det så gøy at vi måtte melde henne på flere uker, forteller moren til Angelina.

GODE VENNINNER: Kristina (10), Angelina (9) og Nathalie (8) ble kjent i Sommerklubben.

GODE VENNINNER: Kristina (10), Angelina (9) og Nathalie (8) ble kjent i Sommerklubben.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Sommerklubben har opplegg i fire uker, og været er ikke alltid like forutsigbart. Kanoturen blir både våt og kald, men det er ingen hindring for jentene.

– Det regner, men været har ikke noe å si for hvor gøy vi har det, sier Angelina.

Lavvo og fiskesløying

Lene Enebakk, ansvarlig for juniortiltak i Tromsø kommune for Kultur og Idrett, ble selv introdusert for klubben for 23 år siden, og har siden da vært med på å skape gode sommerminner for barn mellom syv og 13 år.

OPPLEVELSER: Lene Enebakk i Sommerklubben synes det er givende å kunne tilby barn en god sommerferie

UT PÅ TUR: Lene Enebakk i Sommerklubben håper barna lærer og trives ute i naturen.

Foto: Privat

Hun er opptatt av at klubben skal gjøre at barn trives ute i naturen. At de lærer å ha det gøy i all slags vær, klarer å sette opp telt og lavvo, lage mat ute, sløye fisk og vaske båter. Listen er lang. Men ikke minst skal barna ha det gøy.

– Alle barn fortjener gode opplevelser, og barna ser ut til å trives både i sol og regn. Men selvfølgelig, det er lov til å bli lei når det pøsregner.

Året rundt

Bjarte Kristoffersen, kommunaldirektør i Tromsø kommune, forteller at det er stor etterspørsel på aktiviteter som tilbys barn og unge i sommerferien.

– Det er ikke alltid mor og far kan ha fri sammen med barna, da er det greit å ha tilbud man kan støtte seg på, sier han til NRK.

Han forteller at tilbudene benyttes av barn og unge i alle aldersgrupper, både norske og utenlandske og fra alle sosiale lag.

UT MOT HAVET: Barna får prøve seg i kanoen, også uten voksne.

UT MOT HAVET: Barna får prøve seg i kanoen, også uten voksne.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Totalt har kommuner i Norge fått tildelt 193 millioner som skal komme barn og unge til gode. Av disse får Tromsø kommune 1,65 millioner. Flere av tilbudene er tilgjengelige året rundt, og Kristoffersen viser til kommunens nettsider for mer informasjon.