Hopp til innhold

Solformørkelsen som blendet verden

Hele verden rettet blikket mot Svalbard den 20. mars.

Se hele solformørkelsen på under ett minutt.

Vi var fem personer som satte kursen til Longyearbyen for å forevige solformørkelsen. Sett i ettertid så skulle vi nok ha vært tidligere ute med å bestille både flybilletter og overnatting, da innbyggertallet var forventet å doble seg. Men vi kom oss av gårde etter å ha godpratet med innsjekkingspersonellet på flyplassen (12 store kolli med bagasje). Vi fikk også ordnet med privat overnatting (3 roms leilighet), noe som fungerte greit.

Av utstyr som vi hadde med oss var det bla. 3 stk Sony pxw-x500 kamera. På det ene kameraet som skulle ha fokus på selve formørkelsen monterte vi en Canon x34 ganger super-telelinse for å komme tett nok på sola. Bernt Olsen lagde et Astro-Baader Solfilm filter som vi monterte foran linsa.

For å få overført bildene hadde vi med 3 LiveUer.

LiveU

Slik ser en LiveU ut.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

LiveU er en mobil sender som overfører lyd og bilde via bredbånd. LU-400 som vi brukte har 4 simkort noe som gjør at man kan gå live fra alle steder der det er 3G/4G dekning. Men pga. mobildekningen i Adventdalen koblet vi dem til et fast nettverk.

Utfordringer

Valget på hvor vi skulle overføre solformørkelsen fra falt på det gamle nordlysobservatoriumet til Unis. Det ligger i Adventsdalen like utenfor Longyearbyen. Der skulle det være både strøm nok og raske datalinjer.

Under befaring dagen før formørkelsen fikk vi sjekket at vi ville ha fri sikt til sola under hele formørkelsen og testet ut kameraplasseringer.

Ørjan Hansen

Ørjan Hansen venter på mørket på Svalbard.

Foto: NRK

Over en halv million seere

Så til selve dagen.

For å holde utstyret (spesielt LiveUene) unna kulden fikk vi plassert dem i et skur og satt på flere varmevifter. Alle kameraene kjørte vi på strømforsyning.

De kablene som var mest sårbare for kulden var signalkablene som måtte gå fra skuret og inn til hovedbygningen hvor ruteren sto. Vi fikk lagt de unna så ingen skulle tråkke på de å knekke dem.

Vi koblet opp hvert kamera til hver sin LiveU. To av LiveUene skulle til Tromsø, mens en gikk til Oslo og så via linje tilbake til Tromsø. Dette ble gjort på grunn av at det var kun mulig å ta imot to LiveU signal samtidig i Tromsø. Under testing kom det fram at det ikke lot seg gjøre å sende to LiveU signal samtidig til Tromsø på grunn av at linjen inn til NRK Troms var kun på 10MB og signalet vi sendte fra oss på Svalbard var på rundt 20MB. Dette førte til at LiveU-mottakeren i Tromsø krasjet. Løsningen ble at vi sendte fra to kamera.

Total solformørkelse i Longyearbyen på Svalbard 20. mars 2015.
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Etter dette har vi nå fått en 100MB linje inn på NRK Troms og mulighet til å ta imot 4 LiveUer samtidig.

Fra Tromsø ble det lagt på grafikk og kjørt videre ut til nett og distribuert til andre broadcastere både innen Europa og i USA/Japan. Vi leverte både en internasjonal og nasjonal stream. Tilsammen fulgte mellom 500 000 og 600 000 mennesker sendingen på nett.

Den største utfordringen va jo selvfølgelig været. Men Longyearbyen viste seg fra sin beste side og like etter klokka elleve den 20. mars 2015 var det total solformørkelse på Svalbard. En opplevelse for livet.

Solformørkelsen

Marita B. Andersen (til venstre) og Gunn-Mari Eliseussen gjør seg klar til sending fra Svalbard i forbindelse med solformørkelsen.

Foto: NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark