Sofie (17) ville ha gamle Snapchat tilbake – ble hacket

I frustrasjon lastet Sofie ned en app for å få den gamle versjonen av Snapchat tilbake. Nå advarer hun andre mot å gjøre det samme.

Snapchathack

STENGT: Sofie Fjeld-Hanssen oppdaget at hun var blitt hacket da hun ikke lengre kom seg inn på sin egen Snapchat-bruker. Da hun fikk tilsendt nytt passord på mail, var det tilknyttet en brukerkonto hun aldri hadde hørt om.

Foto: Privat

– Jeg fikk panikk, og skikkelig vondt i magen.

Slik forklarer 17 år gamle Sofie Fjeld Hanssen fra Finnsnes sin umiddelbare reaksjon da hun oppdaget at hun var blitt hacket på det sosiale mediet Snapchat.

I liket med over én million andre mennesker ble Fjeld-Hanssen både irritert og frustrert over den nye oppdateringen Snapchat lanserte for norske brukere for en drøy måned siden.

17-åringen la merke til at flere anbefalte å ta i bruk en app, kalt Snapchat X-VPN. Ved å laste ned appen ville frustrerte snappere få den gamle versjonen tilbake.

– Jeg syntes at den nye oppdateringen var uoversiktlig, uvant og forvirrende. Jeg ville gjøre noe med det, og lastet derfor ned appen.

Sofie Fjeld Hanssen

Det skulle hun aldri gjort.

Hacket

Snapchatchat

OSLO: Det var gjennom venner at Sofie fikk vite at hun var hacket. Et kart, tilhørende Snapchat, viser at hun befinner seg i Oslo.

Foto: Skjermdump / SNAPCHAT

17-åringens storebror fortalte henne at det var mulig å bli hacket ved å ta en slik app i bruk. Hun valgte derfor å slette den. Etter en drøy uke oppdaget hun at hun ikke kom seg inn på sin egen Snapchat-konto.

Sofie er sikker på at det var appen hun lastet ned som bidro til angrepet.

– Siden flere har opplevd å bli hacket etter å ha hatt denne appen, regner jeg med at det samme gjelder for meg.

Les også: Snapchat-profiler bekymret over fallende visningstall etter omstridt oppdatering

Lurer telefonen

Det kan Kristian Thomassen bekrefte. Han er teknologientusiast og ansatt innen digital markedsføring for Fundament Kommunikasjon for blant annet Snapchat.

Fjeld Hanssen undret seg over at appen en periode var tilknyttet Amsterdam.

Kristian Thomassen

ENTUSIAST: Kristian Thomassen er teknologientusiast, og anbefaler folk til å lære seg nye endringer heller enn å endre på dem.

Foto: Amund Hestsveen

– Hun har akseptert litt for mye, og gitt litt for mange tilganger til feile folk. Siden hun har koblet seg til noe eller noen, har det gitt en inngang til informasjonen hennes, sier Thomassen.

Ved nedlastningen av en slik app blir telefonen lurt til å tro at den er i en annen by eller et annet land, som ikke har tatt i bruk en ny oppdatering.

Og skal man lure telefonen, blir man nødt til å koble seg opp mot en fysisk datamaskin eller IP-adresse som faktisk fins.

Noen dataservere er helt klart til å stole på, mens andre ikke er det. Det finnes mange dyktige folk der ute, som også er noen skikkelige luringer.

Kristian Thomassen

Utsetter problemet

Thomassen forteller at å bytte til en gammel versjon av en oppdatering kun vil fungere for en kort periode. Han anbefaler derfor å innfinne seg i endringene, og heller bruke tiden på å gjøre seg kjent med det nye.

– Vi liker ikke store forandringer eller endringer. For mange blir det enkelt å ta snarveien tilbake til det gamle, og da gjelder det å vite hva en gjør. Det er en unødvendig risiko å ta.

Sofie Fjeld Hanssen har nå laget seg en ny bruker på Snapchat, og har med det lært av tidligere feil.

– Det var virkelig ikke verdt det. Jeg skal være mer forsiktig fremover når det gjelder sosiale medier. Den nye oppdateringen får jeg bare holde ut med, ler hun.

Sofie hadde lagret flere bilder, såkalte «minner», i Snapchat-appen. Disse er nå i andres eie, og hun råder derfor andre til å holde se unna appen hun selv lastet ned.

– Det er ingen bilder jeg er redd for, men bilder av venner og gode minner er ikke lengre privat. Det er ubehagelig.

Råder vennene sine

ADVARER: På Facebook advarer Sofie andre til å laste ned appen, som fører med seg virus.

Foto: Skjermdump / Facebook