NRK Meny
Normal

Snytt for sola, selv om den kom

For første gang siden 2005 var himmelen blå da Longyearbyens befolkning møtte opp for å markere soldagen. Likevel gikk de glipp av hovedattraksjonen.

Små og store var kledd i skuterbriller og varmedresser da de med smil og sang ville lokke sola frem i 26 minusgrader. Men, da den endelig viste seg var solfesten over og de fleste var gått.

Solstrålene traff den gamle sykehustrappa omtrent tjue minutter etter at festtalene var over. Det var for lenge å vente for små kropper i den bitende kulda.

– Det var et veldig uheldig valg av tidspunkt, sier styrer i Longyearbyen barnehage Gunnhild Antonsen om solmarkeringen.

Sjelden sol på soldagen

Åtteåringer som har bodd hele sitt liv i Longyearbyen har aldri fått sett sola på soldagen, fordi det i alle deres levår har vært overskyet eller snøvær på markeringen. I dag var barna selv utkledd som solstråler, og mange hadde malt solen i ansiktet.

Nå skinner sola endelig over breen, nå kan vi endelig få se den, sang barna muntert mens det enda var skygge.

Longyearbyen ligger i skyggenes dal og får sine første solstråler først flere uker etter at den kommer over horisonten på Svalbard i midten av februar. Etter fire måneder i mørket er Longyearbyens innbyggere utsultet på lys når sola endelig kommer tilbake.

– Det betyr kjempemye. Det betyr alt, sier Helene Renate Hvedding, som fikk sett sola på sykehustrappa allerede i går. Det er når sola lyser på akkurat dette stedet, at mørketida offisielt er over.

Solfesten var derfor ikke bare på feil tidspunkt på dagen, men også på feil dag, dersom man på alvor skal markere at de første solstrålene faktisk når Longyearbyen.

– Kanskje det er fordi det er så lenge siden sola har vist seg her at vi rett og slett har glemt tidspunktet for når den kommer, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Men, lokale krefter på Svalbard skal ha bedt om å få flytte dag og tidspunkt for markeringen, ettersom det er soleklart for folk med lang erfaring når sola faktisk åpenbarer seg.

Kun noen få av de oppmøtte var igjen da solstrålene i dag traff sykehustrappa, men for dem var jubelen stor.

– Sola, den er sterk, så jeg må ha på solbriller. Det er herlig å få sola tilbake, den varmer kjenner jeg, selv om vi er langt nord. Men, det dugger litt på solbrillene, for det er lenge siden jeg har brukt dem, sier Vegard Kemnitz.

Barna ble altså snytt for sola selv om den kom, men kunne trøste seg med solboller før de hutret avgårde og flyktet inn i varmen. Om kort tid kan de boltre seg i lys hele døgnet, for midnattsola skinner over Longyearbyen fra 20 april til 23 august.

– Det er fint at sola kommer tilbake, for da kommer også fuglene og snøen forsvinner, sier førsteklassingen Susanne Marie Lie.