NRK Meny
Normal

Snuhavn i økonomisk uføre

Snuhavnprosjektet i Porsanger er i økonomisk uføre, og nå krever opposisjonen en redegjørelse om situasjonen til kommunestyret.

Oriana

Illustrasjon

Foto: Robin Mortensen/NRK

Snuhavna i Porsanger skal stå ferdig til å ta imot cruiseskip i juni, men den siste tida har det kommet fram i media at nesten 40 millioner i aksjekapital er utenfor rekkevidde.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Aina Borch sier situasjonen er veldig alvorlig, og krever at ordføreren legger alle kort på bordet til kommunestyret.

– Slik saken fremstår nå, mister vi troverdighet. Tilliten er i ferd med å forsvinne. Jeg ser for meg at potensielle investorer også kan forsvinne med den. Det betyr i verste fall kroken på døra for et så viktig prosjekt som snuhavna er, sier hun.

Storinvestor trakk seg

Snuhavnprosjektet i Porsanger ble igangsatt i 2012 etter et ønske fra cruisenæringen og hensikten er en snuhavn som i kombinasjon med flyplassen muliggjør passasjerbytte på cruiseskip.

Det var Finnmark Dagblad som nylig avslørte at prosjektet er i økonomisk krise, da den store amerikanske investorgruppen har trukket seg sammen med sine 32 millioner kroner i aksjekapital.

Ikke krise

Første cruiseskip er ventet å komme til havna allerede 6. juni, men fungerende ordfører i Porsanger, Reidunn Hesjevik, vil ikke kalle det for en krise og sier de foreløpig har kontroll på økonomien.

– Vi er jo kommet med i den verbale delen i årets statsbudsjett og vi håper jo på at det kan utløse penger eller statsgaranti, sier hun.

Styreleder, Per A. Amundsen, i North Cape Turnaround port som leder snuhavnprosjektet, skriver i en e-post at de jobber med flere løsninger, men ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.