NRK Meny
Normal

Her stoppes svenske reindriftssamer på vei inn til Norge

Lørdag kveld snudde svensksamer med rein på Kilpis etter å ha blitt stoppet av tollere og reinpoliti. De svarte med å anmelde norske myndigheter.

Svensksamer stoppet på Kilpis

Gemyttelig tone da svenske reindriftssamer ble stanset ved Kilpis på vei til Lenvikhalvøya i Troms med reinsdyra sine.

Foto: Arild Moe/NRK

Konflikten om bruk av Lenvikhalvøya i Troms toppet seg i denne omgang på Kilpis tollstasjon lørdag kveld.

Tre reindriftsfamilier fra Saarivuoma sameby kom med en lastebil med et trettitalls rein. Til tollerne sa de at de ville frakte dem til Lenvikhalvøya.

Dermed ble reinpolitiet tilkalt, og etter ett par timer snudde svenskene og fraktet reinen tilbake.

Vil anmelde

– Vi leverer en anmeldelser mot norske reinmyndigheter for brudd på grenseavtalen, sier Ulf Dahlberg, en av reineierne til NRK.

Det er en årelang strid om grenseoverskridende reindrift mellom Sverige og Norge som utvikler seg. Etter at beitekonvensjonen gikk ut, er en ny ikke undertegnet. Da hevder svenske reineiere århundregammel beiterett om sommeren helt ute ved kysten i Troms.

I fjor fraktet reineier Bror Henrik Labba rein til Lenvikhalvøya der han hevder at forfedrene hans hadde beiteland. Dette skapte sterk motstand, men norske myndigheter klarte ikke å ordne opp i forholdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viser til gammel beiterett

Svensk rein på Lenvikhalvøya

Her oppholder reinen seg ulovlig på Lenvikhalvøya. Bildet er tatt i mai 2011.

Foto: Arild Moe / NRK

Sauebønder og grunneiere i Lenvik gikk hardt på norske myndigheter og landbruksministeren for å få stoppet reinen.

I år var Labba tilbake med to andre reineiere. De varslet om dyretransporten, og da sto norske myndigheter klare. De tilbød svenskene å sette av reinen i Dividalen i indre Troms der de hadde sommerbeite i henhold til beitekonvensjonen som gjaldt. Men dette sa svenskene nei til.

– Vi henviser til grenseavtalen om hevdvunnet rett beite i Norge. Norske myndigheter har ikke klart å vise til en rettskraftig dom. Nå håper vi å få saka opp for en norsk domstol, sier Ulf Dahlberg.

Reinpolitiet bisto Troms politidistrikt i aksjonen.