NRK Meny
Normal

Snudde gigantunderskudd til overskudd

For første gang på fem år vil Troms Kraft levere positive regnskapstall.

Konsernsjef Semming Semmingsen skal presentere foreløpig årsresultat for 2014.

– Vi er glad for at vi for første gang på mange år kan levere positive regnskapstall, sier konsernsjef Semming Semmingsen under pressekonferansen.

Det foreløpige resultatet før skatt er på 167,6 millioner kroner for 2014, opplyser selskapsledelsen.

Dette er en klar forbedring fra 2013 der resultatet før skatt var på minus 417,5 millioner og årsresultatet endte på minus 487 millioner kroner. Det foreløpige årsresultatet for 2014 er på 87 millioner kroner.

Preget av Kraft og Kultur

– Vi er fortsatt preget av hendelsene i Kraft og Kultur i 2011, som førte til at vi måtte ta store tap i 2011, 2012, og 2013, sier konsernsjef Semming Semmingsen på en pressekonferanse i Tromsø.

Hendelsene han sikter til, er avsløringen av at regnskapstallene i datterselskapet Kraft og Kultur var blåst kraftig opp. Neste uke starter den svenske straffesaken mot tidligere administrerende direktør Boris Benulic som er tiltalt for grov svindel.

– De fleste av de tapsbringende kontraktene i Kraft og Kultur gikk ut i 2014, opplyser Semming Semmingsen.

Han forteller til NRK at Troms Kraft har solgt unna all virksomhet som ikke er en del av det definerte kjerneområdet kraftproduksjon, nettvirksomhet og sluttbrukersalg.

– Selv om vi ikke hadde vært i den vanskelige økonomiske situasjonen vi var etter Troms Kraft-skandalen, så føler jeg meg sikker på at dette ville vært riktig grep for oss, sier Semmingsen til NRK.

Fornøyde eiere

Troms Kraft eies 60 prosent av Troms fylkeskommune og 40 prosent av Tromsø kommune. Også eierne er fornøyde med det positive resultatet.

– Dette er et steg på veien mot å gjenreise Troms kraft som lokomotivet i Troms-samfunnet, og viser at styret og ledelsen har gjort fornuftige grep etter stormene som har vært, sier fylkesrådsleder Line Fusdahl (H) i en pressemelding.

Også byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener dette er et steg i riktig retning, men at kraftselskapet har utfordringer å bryne seg på framover, blant annet egenkapitalsituasjonen.