Snøskredfaren øker, uvær i vente

Snøskredfaren øker natt til onsdag til faregrad 4, stor snøskredfare i hele Nordland, Troms og Vest-Finnmark. Det blir også vanskelige kjøreforhold.

Video Stengte veier i Troms

Snøskredfaren øker betraktelig i Nord-Norge.

Foto: Nyhetsspiller

Det er Snøskredvarslinga som øker faregraden til 4. Det betyr stor snøskredfare i hele Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

– Vi forventer at det går mange naturlig utløste skred, det vil si skred som løsner av seg selv. Noen av skredene kan bli store, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Solveig Kosberg.

Skredproblemene vil være våte flakskred der nedbøren kommer som regn, på de høyeste toppene vil det legge seg opp store ustabile nysnøflak i leområder.

Mildværet får skylda

Økningen i snøskredfare skyldes det kraftige mildværet som bringer med seg store mengder regn. Plussgrader gjør at bindingene mellom snøkornene i snødekket smelter og snødekket blir derfor ustabilt. Regnet utgjør i tillegg en stor tilleggsbelastning på snødekket og fører smeltevann dypere ned i snølagene. Så lenge det holder seg mildt vil smeltevann fortsette å trenge ned i snødekket og kunne føre til store skred i dypere svake lag.

– Kombinasjonen av faktorene gjør at sannsynligheten for skred gjerne er stor når vi får kraftig mildvær og regn slik som nå.

Unngå bratte fjellsider

Er du ute i terrenget er det viktig å holde god avstand til fjellsider som er brattere enn 30 grader. En del skred har stor rekkevidde og vil gå et godt stykke ut i slakere terreng under fjellsiden.

Fylkesveien gjennom Tamokdalen er stengt av snø.

Det store snøskredet i Tamokdalen nylig dekker veien.

Foto: Aadne Olsrud

– Det blir neppe det store turværet for å si det mildt, men for dem som må ut så anbefales det å unngå helt både skredterreng og utløpsområder, sier Kosberg.

Skredvarslet gjelder også Finnmarkskysten og Øst-Finnmark. Disse områdene vil også få smake litt på mildværet, om ikke i like stor grad.

– Det vil nok gå noen naturlig utløste skred også her, men ikke mange nok og store nok til at skredfaren blir høyere enn 3-betydelig. Faren for store naturlig utløste skred vil ikke gi seg helt før vi får minusgrader igjen, men antall skred vil gradvis reduseres, sier Kosberg.