Snøskred i Tromsø: – Trist at publikum ikke kan respektere at det er fare for liv

Allerede den første helgen etter nyåpningen av Tromsø Alpinpark trosset skikjørere skredfaren og tok seg inn i Djevelberget. Det kunne fått fatale konsekvenser.

Tromsø Alpinpark

Dette skiltet sier tydelig ifra at det er på eget ansvar å gå inn i området. Likevel gjøres det ofte på vinteren.

Foto: Rune Kafaas / Tromsø Alpinpark

Politiet fikk søndag melding om et snøskred i Djevelberget like ved Tromsø Alpinpark.

Ingen personer ble tatt av skredet, men ansatte ved skisenteret hadde sett fire ungdommer i området.

De mener raset var utløst med vilje.

– Det er trist at publikum ikke kan respektere at det er fare for liv forbundet med å kjøre i dette området. Vi har skiltet at det er skredfare ved påstigning til heisen, og det står et stort skilt på toppen der man tar seg inn i det farlige området, forklarer daglig leder i Tromsø Alpinpark, Rune Kufaas.

Alpinparken ser seg nødt til å etablere enda bedre skilting i anlegget. Blant annet kommer det skilt som viser faregrad i løpet av neste uke.

Video – Får være måte på egotripp

Det er ikke sjeldent at folk tar seg inn i Djevelberget i Kroken for å teste ut alternative ruter ned fra Tromsø Alpinpark. Det kan bli skjebnesvangert.

Foto: Nyhetsspiller

Politiet advarer

– Vi ønsker å spille på lag med våre gjester og vi kan ikke sperre av hele fjellet. Derfor må vi mane til forståelse og at alle bidrar til at Tromsø Alpinpark er et trygt anlegg, sier Kufaas.

– Kjør på ski i områder som ikke er forbundet med fare, oppfordrer han.

Også politiet advarer mot å ferdes utenfor løypene. Det er betydelig snøskredfare i Tromsø, og det kan få skumle konsekvenser om noen blir tatt.

Varsom.no melder om komplekse forhold i fjellet. I tillegg til ustabile nysnøflak finnes det stedvis vedvarende svake lag under nysnøen.

– Vi advarer mot å løse ut skred på denne måten, vi ønsker ikke at det skal skje, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Øystein Gundersen.

Tromsø Alpinpark

Tromsø Alpinpark åpnet denne uken. Søndag hadde de over 1000 gjester innom for å teste ut bakkene.

Foto: Tromsø Alpinpark

– Vær varsom i fjellet

Skredfaren flere plasser i Troms og Finnmark er på faregrad tre og fire ifølge varsom.no. Under slike forhold oppfordres det til å være svært varsom i fjellet.

Særlig i Nordreisa er det høy snøskredfare, og lørdag ble to personer hentet ut av et snøskred da to personbiler ble tatt av skred.

Meteorologene på Twitter meldte søndag formiddag om at det hadde snødd 135 centimeter i Oksfjord i Nordreisa i løpet av to dager. Også de advarer om snøskredfaren.