Snøskavl brakk – falt i døden på Svalbard

En kvinne og en mann fra en polsk forskningsstasjon på Svalbard er funnet omkommet i et snøskred under fjellet Kamkrona sør på øygruppa. – Vi er i sjokk, sier stasjonssjefen.

Skred i Kamkrona

Skredet i Kamkrona. To mennesker mistet livet.

Foto: Sysselmannen på Svalbard /

Den omkomne kvinnen og mannen jobbet på den polske forskningsstasjonen i Hornsund sør på Svalbard, og dro ut på skitur fredag.

Da de ikke tok kontakt med stasjonen som avtalt søndag morgen, dro mannskaper derfra ut for å lete etter dem, opplyser Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt.

– Planen deres var at de skulle gå på mange fjell i løpet av helga, men de skulle starte med Kamkrona. Derfor tror vi ulykka skjedde allerede fredag, forteller hun.

De to omkomnes kolleger på forskningsstasjonen blir nå så godt som mulig ivaretatt av Sysselmannen, samtidig som saken etterforskes.

– De som jobber på stasjonen bor veldig tett sammen gjennom hele vinteren, så man kan bare tenke seg hvordan de har det nå. Vi har nå organisert det slik at en katolsk prest og en psykolog fra Polen skal komme for å bistå de som er igjen, sier Askholt.

Den polske forskningsstasjonen bekrefter ulykken på sin egen facebookside.

«Vi er rystet over dødsfallet til to unge mennesker», skriver de i meldinga, som også er lagt ut på facebooksida til institutt for geofysikk ved det polske vitenskapsakademiet.

Ble funnet i vanskelig område

– Vi sendte et helikopter med lege og politi for å undersøke hva som har skjedd, samt følge opp de øvrige ansatte på basen, sier sysselmann Kjerstin Askholt, som fikk beskjed om ulykken ved 1130-tiden søndag formiddag.

De savnede ble funnet omkommet i et snøskred i fjellet Kamkrona, øst for Hornsund. De skal ha falt flere hundre meter nedover en bratt fjellside.

Kjerstin Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt sier det nå jobbes med å varsle de pårørende.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– De har falt ned 600–700 meter etter brudd i en skavl, forklarer Askholt.

Det var mannskaper fra stasjonen i Hornsund som selv lokaliserte de omkomne.

Ifølge Askholt er Kamkrona et kjent fjell for dem som oppholder seg ved Hornsund.

– Det er et flott område med god utsikt, og sånn sett er det et sted folk søker til på tur forklarer Askholt.

De døde er nå hentet ut av området ved hjelp av helikopter og brakt til Longyearbyen. De er begge polske statsborgere, opplyser Askholt.

I sjokk

– Vi er i sjokk, sier stasjonssjef i Hornsund, Włodzimierz Sielski, til NRK.

Selv var han i Warszawa da ulykken skjedde.

Området Gnålodden og Kamkrona

ARKIV: I dette området ved Gnålodden og Kamkrona ble de to omkomne funnet.

Foto: Privat

– Vi vet ikke så mye så langt. De to hadde frihelg og dro ut på tur. Så har de falt ned og blitt drept umiddelbart, sier Sielski.

Søndag kveld satt Sielski i krisemøter med ledelsen for institutt for geofysikk ved det polske vitenskapsakademiet i Warszawa. Tidligere på dagen tok han selv den tunge turen til de omkomnes familier for å orientere om det som hadde skjedd.

– En slik beskjed gir man ikke over telefonen, sier Sielski.

Sielski forteller at de mannskapet på stasjonen nå skal få krisehjelp i form av psykolog.

Mandag reiser han selv nordover til Longyearbyen for å møte Sysselmannen på Svalbard, før han så reiser videre til Hornsund for å ta seg av de gjenværende på stasjonen.

Det er vanligvis fjorten personer på den polske forskningsstasjonen i Hornsund, som ligger cirka tretten mil sør for Longyearbyen.

Hornsund

Den polske forskningsstasjonen i Hornsund.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK