NRK Meny
Normal

Snakker ut etter skuterulykken: – Det er en tøff tid

Fredag døde en av gjestene på Malangen Resort etter en skuterulykke. Nå er det stor usikkerhet rundt spørsmålet om kjøringen i det hele tatt var lovlig.

Tannvik

Daglig leder ved Malangen Resort, Eirik Tannvik, prøver å ta vare på sine gjester og ansatte etter ulykken.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

– Vi har mistet en gjest, vi har ansatte som er preget av hendelsen, vi har pårørende som sitter hjemme og venter. Det er tøft, sier daglig leder ved Malangen Resort, Eirik Tannvik, til NRK.

Fredag omkom en 60 år gammel mann fra Østerrike, og en kvinne på 48 år ble lettere skadet da de mistet kontrollen på skuteren de kjørte. Det østerrikske følget var på vei fra Malangen Resort til hytta Linken på Kvannfjellet.

To ganger om dagen tar bedriften turister med opp til Linken på vinteren. I etterkant av ulykken hersker det usikkerhet om bedriften har lov til å drive denne type transport i det hele tatt.

Skuterulykke Malangseidet

De østerrikske turistene mistet kontrollen over skuteren, og kjørte inn i et tre.

Foto: Politiet

– Har ikke lov å frakte turister

– Vi mener vi har rett til å kjøre turister til anlegget i henhold til loven. Spørsmålet er hva som er et turistanlegg, sier Eirik Tannvik.

I november i 2014 fikk Malangen Resort tillatelse av Balsfjord kommune til å kjøre skuter i området. I mars 2015 ble vedtaket gjort ugyldig av fylkesmannen i Troms. Malangen Resort klaget da vedtaket inn for Miljødirektoratet, men fikk avslag.

Evy Jørgensen

Evy Jørgensen

Foto: Marita B. Andersen / NRK

– For det første vil jeg si at dette er en tragisk hendelse som berører mange. Når det gjelder saken finnes det ingen hjemmel i regelverket for denne typen kjøring. Det betyr at skal du dersom du skal kjøre i skuter i naturen som turist, må du kjøre i godkjente løyper, sier miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Troms, Evy Jørgensen.

Hun forteller videre at det finnes en hjemmel i loven som tillater skuterkjøring til turistanlegg.

– Men de som drifter turistanlegget har da muligheten til å kjøre til anlegget med varer, gods og de som jobber der. Men det er ikke lov å frakte turister dit. Det er kun lov med nyttekjøring, sier Jørgensen.

– Sa det etter ulykken

Eirik Tannvik hos Malangen resort sier at de aldri ville kjørt skuter med turister dersom de mente det var ulovlig.

– Men burde dere ikke stoppet denne kjøringen da Fylkesmannen sa at det var ulovlig?

– Det sa de jo etter ulykken. De har ikke sagt det før.

Politiet har avhørt alle som var med på turen, men har ennå ikke pratet med eierne av anlegget.