Smører kinesere for å åpne døra til fiskemarkedet

I dag starter nordområdekonferansen Arctic Frontiers. Den kan komme til å spille en viktig rolle for å blåse nytt liv i sjømatsamarbeidet mellom Norge og Kina.

Per Sandberg og Wang Min

Per Sandberg (til høyre) tok med seg den nyutnevnte kinesiske ambassadøren, Wang Min, til Troms i sommer. Nå skal Sandberg fortsette jobben for å åpne døra til det kinesiske fiskemarkedet.

Foto: Nils Mehren / nrk

Under årets konferanse skal en rekordstor kinesisk delegasjon trakteres som om de var IOC-pamper med rett til å tildele olympiske leker.

Flere av de 22 kinesiske delegatene som kommer til Tromsø var i Troms allerede i sommer, for å bli bedre kjent med Norge og norsk fiskerinæring.

Uten stor oppmerksomhet inviterte fiskeriminister Per Sandberg den nyutnevnte kinesiske ambassadøren Wang Min til å møte lokale oppdrettere i Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm i Sør-Troms.

– Det var en positiv delegasjon som besøkte oss. Alle hadde lyst til å komme videre og ville gjøre sitt til at normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina går best mulig, sier fiskeoppdretter Geir Lundberg til NTB.

To stormakter

Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010 har lakseeksporten til Kina stagnert.

I 2010 sto Norge for 90 prosent av Kinas import av fersk laks. Deretter falt det til under 30 prosent i løpet av to år. Våren 2015 stupte Kinas lakseimporten fra Norge til null.

Nå håper altså Per Sandberg og resten av fiskerinæringen på at døra til Kina skal åpnes igjen. Under Arctic Frontiers, som starter søndag, står blant andre Kinas arktiske ambassadør, Gao Feng, og lederen for Europa-avdelingen i kinesisk UD, Liu Yu, på gjestelista.

Kina og Norge har ifølge fiskeriminister Per Sandberg store sammenfallende interesser, og kan lære mye av hverandre.

– Kina er en gedigen produsent av sjømat. I 2014 produserte de 62 millioner tonn villfanget og oppdrettet sjømat. Den norske totalproduksjonen er til sammenligning 3,5 millioner tonn, sier Sandberg.

Norge er en stormakt som har lyktes i oppdrett av laks og ørret. Kina driver oppdrett av 20.000 ulike arter, og karakteriserer 40 av dem som viktige.

– I Norge har vi en leverandørindustri som har store interesser av å etablere seg i Kina og bruke norsk oppdrettsteknologi i den store kinesiske oppdrettsnæringa, sier Sandberg.