NRK Meny
Normal

SMISO: – Mange møter overgriperne sine igjen i jula

Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep, SMISO, holder åpent i romjula, for å hjelpe de som trenger det.

SMISO illustrasjonsbilde

Leder for SMISO i Troms Lene Sivertsen mener det er viktig å snakke om seksuelle overgrep. SMISO er et lavterskeltilbud, som kommer i tillegg til det offentlige hjelpeapparatet. Brukerene trenger ikke henvisning for å komme til støttesenteret. En kan være anonym når en kontakter senteret, og tilbudet er gratis.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Jula kan være ei vanskelig tid for mange, sier daglig leder Lene Sivertsen i SMISO i Tromsø til NRK.

Det har gått noen år siden sist senteret holdt juleåpent, men i år har SMISO i Tromsø valgt å holde åpent gjennom romjula for å hjelpe de som trenger det.

Til det er det flere grunner, forteller Sivertsen. SMISO vet blant annet av erfaring at mange som har vært utsatt for seksuelle overgrep kan komme til å møte på overgriperne sine igjen i forbindelse med julefeiringa.

Det kan være studenter som bor borte og kommer hjem til jul. Der opplever de at de må møte overgriperen sin. Det samme kan skje i sammenhenger hvor familie møter annen familie.

Store kontraster i jula

Lene Sivertsen

SMISO har 22 sentre i hele landet. I Troms er senteret lokalisert i Tromsø, og senteret skal gi tilbud til alle kommunene i fylket. Lene Sivertsen er daglig leder for SMISO.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– En av konsekvensene av overgrep er taushet. Det er kanskje den viktigste grunnen til at vi holder åpent, sier Sivertsen.

SMISO vil rett og slett ha bukt med tausheten.

– Det viktigste er at man vet at skulle man få behov, så er det noen der som kan prate med deg og hjelpe deg å sette ord på følelser og tanker.

Hun peker også på at andre deler av hjelpeapparatet holder julestengt. Og i ei tid hvor ikke alle barn legger seg fulle av forventninger og spenning vil SMISO være der ved behov.

For mange som har vært utsatt for overgrep er jula en tid hvor man blir påminnet vonde og utfordrende tanker. I tillegg er kontrastene store fordi alle skal være så lykkelige i jula, sier SMISO-lederen.

Spør mer

– Jeg håper at i året som kommer vil alle få den stemmen de trenger for å gjøre noe med det de har inne i seg, enten det er ting de aldri har snakket om eller opplevelsen av å ikke håndtere.

Men Sivertsen mener at også at vi alle som familiemedlemmer, naboer og medmennesker har et ansvar. Man må rett og slett tørre å bry seg litt mer, mener hun.

– Når du spør en person om han eller hun har det bra får du som oftest ja som svar. I det hyggelige samværet i jula er det ikke åpent for så mye ærlighet. Derfor må man stille flere spørsmål, og tøre å ta imot svaret som kommer. For glipper du da kan det ha vært den ene gangen et barn prøver å si i fra om noe, sier Sivertsen.