NRK Meny
Normal

Smertepasienter blir «navere» mot sin vilje

Mennesker med kroniske smerter havner ofte på NAV, selv om de ønsker å jobbe. Ingen hjelper dem å finne egnede arbeidsoppgaver, viser forskning fra Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.

NAV-logo

Forskere har funnet ut mennesker med kroniske smerter gjerne vil jobbe, men ofte ikke får hjelp til å finne tilpassede oppgaver.

Foto: Brennpunkt

– Personer som plages med kroniske smerter er ofte helt eller delvis ute av arbeidslivet, men vår studie viser at de ønsker å ha et arbeid å gå til, sier førsteamanuensis Gudrun Nilsen ved Institutt for helse og omsorgsfag, UiT til UITs nettsider.

Nilsen har forsket på smertepasienter fra Nord-Troms og Finnmark. Forskningen var en del av en doktorgradsavhandling om temaet, som ble gjort i samarbeid med smertepoliklinikken på Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Ble forbauset

Felles for de 20 som deltok i studien var at alle har fått livet snudd opp-ned på grunn av kroniske smerter, og at de gikk helt eller delvis på trygd.

Til NRK.no sier Nilsen at hun ble forbauset over hvor mye tid deltakerne i studien brukte på å snakke om å arbeide, å leite etter arbeid og sine møter med NAV.

De fleste av deltakerne jobbet i primærnæringene. Jobb på sjøen og i landbruk krever mye tung fysisk aktivitet, og dermed ble det vanskelig for dem å skulle fortsette etter at de ble plaget med kroniske smerter.

– Vil være til nytte

Men det betyr ikke at de ikke ville jobbe.

– Jeg har intervjuet dem om egne refleksjoner og meninger .Pasientgruppen vil ikke å være avhengige av NAV, de ønsker å normalisere livet sitt ved å jobbe. De vil føle at de er til nytte, sier Nilsen.

Problemet er, ifølge deltakerne selv, at hverken NAV eller helsetjenesten hjelper smertepasienter med å finne et arbeid som passer for dem.

Faller mellom to stoler

Det gjør at pasientene føler at de faller mellom to stoler. Helsepersonell forstår ikke behovet de har for å være i jobb, mens NAV ikke forstår lidelsen.

– Det viser seg at mange smertepasienter som møter opp hos NAV kun blir henvist til en PC med beskjed om å søke etter jobber selv. Helsepersonell er som oftest mest opptatt av smerten og diagnosen, forklarer Nilsen.

Nilsen forteller om en solskinnshistorie som hun kom over i arbeidet med studien.

Fikk et yrke han kunne ha

En mann fortalte at havnet på trygd etter at han ikke lenger kunne jobbe på båt. Det gikk mange år før det endelig flyttet en fysioterapeut til bygda der han bodde, og han fikk hjelp til å trene.

Gjennom den fysiske aktiviteten fikk han hjelp til å finne sin vei, og et yrke kan kunne ha til tross for sine kroniske smerter. I dag er han utdannet sosialarbeider.

– Han fortalte at han hadde gått i mange år og trodd at han aldri skulle jobbe igjen. Plutselig fikk han det hjelp fra noen som kunne gudie han og han fant sin vei, sier Nilsen til NRK.

Vil avlive myter

Hun tror det er på tide å avlive myten om at mennesker med kroniske smerter ikke er motiverte til å jobbe.

– Studien viser at det er på tide å sette et spørsmålstegn ved denne myten. Pasientene vil jobbe, men de opplever at det er liten interesse for å få dem ut i arbeid.

For disse pasientene handler det bare om at noen kan guide dem på riktig vei.

– De forteller at de trenger bistand til å finne tilpassede arbeidsoppgaver. Når man får hjelp åpner det seg muligheter, sier Nilsen.