NRK Meny
Normal

Små grep har gjort underverker for beboerne

Mer fett og proteiner, kombinert med flytting av måltider, har redusert underernæring blant beboerne på Bergsodden sykehjem i Harstad

Bergsodden sykehjem

På Bergsodden sykehjem har de tatt grep for å gjøre noe med underernærte beboere.

Foto: Martin Mortensen / NRK

På et dobbeltrom med utsikt mot Grytøya, sitter Karl Eidissen og kona Marianne i hver sin lenestol og ser utover havet, mens de venter på dagens middag, stekt uer.

– Jeg er glad i fisk, dette blir bra, sier Karl.

– Bare den er godt stekt.

Karl Eidissen

Karl Eidissen setter pris på at middagen er endre til et senere tidspunkt på dagen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Bergsodden sykehjem er et av sykehjemmene, og det eneste i Harstad, som har kjørt et eget prosjekt spesielt rettet mot ernæring.

– Det hele startet i januar 2016 da vi foretok vi en ernæringsstatus på alle 72 beboerne på sykehjemmet og det viste seg at flere var underernærte, sier avdelingsleder Elin Vang.

Svært utbredt

Kristina Sandnes, klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad, forteller at bedre ernæring på sykehus og sykehjem er en nasjonal satsing, men at det er stor variasjon fra institusjon til institusjon hvor stor del av pasientene som er underernærte.

Kristina Sandnes

Underernæring er et stort problem på sykehjem sier klinisk ernæringsfysiolog ved UiT, Kristina Sandnes.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Data nasjonalt viser at underernæring er ganske utbredt, og undersøkelser viser at det varierer fra 10 og helt opp til 60 prosent. Størstedelen finner vi i primærhelsetjenesten, sier hun.

Kristina Sandnes sier sykdom er den største årsaken underernæring, og at eldre er mer utsatt enn yngre personer.

– De kan ha generelt dårligere matlyst, og medisiner kan bidra til forstoppelse og diare. Eller det kan være så enkelt at de av ulike årsaker har problemer med å svelge maten.

Mer fett og proteiner

Helene Stokmo

Sykepleier Helene Stokmo forteller at det er gjort store endringer i kosthold og tidspunkt for måltidene.

Foto: Martin Mortensen / NRK

På Bergsodden sykehjem har de gjort flere tiltak som skal redusere underernæring, forteller sykepleier, Helene Stokmo.

– Vi har lært oss å lage en mer «næringstett» lunsj, som betyr mer fett og proteiner og mer frukt og grønt. Vi har innført et lunsjmåltid kl. 12.30, flytta middagen til 15.30 og kveldsmaten til 19.30.

Og resultatene har ikke latt vente på seg, kan avdelingsleder Elin Vang, konstatere.

– Vi ser store endringer i løpet av de ti månedene prosjekt varte, sier hun, flere av dem som var i risikogruppa og de som var underernært, har kommet opp på normal status.

Elin Vang

Avdelingsleder, Elin Vang, konstaterer at gode resultater av ernæringsprosjektet.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Spesielt gruppen med underernærte gikk betydelig ned, sier hun.

At middagen blir servert senere nå enn før, er Karl Eidissen fornøyd med.

– Ja, det passer meg utmerket, det er et tidspunkt jeg er mer bekvem med, sier han.