Hopp til innhold

Sliter med mye søppel – vurderer å fjerne containerne

Søppelcontainerne på Reinøya skal egentlig brukes til husholdningssøppel. Likevel blir gressklippere, malingsspann og fjernsyn dumpet her. Og å få slutt på problemet er vanskelig.

Søppel på reinøya

Slik har det sett ut rundt søppelcontainerne på fergekaia i Stakkvik i sommer.

Foto: Tom-Arild Ottesen

– Folk er usedvanlig tankeløse når de gjør sånne ting. de vet jo godt at det ikke skal være denne type søppel der. De ville jo aldri kastet en gressklipper i søppeldunken utenfor huset sitt, sier Tom-Arild Ottesen, en av de fastboende i Stakkvik på Reinøya i Karlsøy kommune.

På fergeleiet på øya står det fire søppelcontainere. De er ofte fulle, og rundt dem forlater folk avfall som burde vært dumpet helt andre steder.

– I tillegg til gressklipperen står det blant annet malingsspann og ødelagte hagemøbler der. Tidligere har vi hatt takpapp og et fjernsyn stående lenge, sier Ottesen.

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen, forteller at de ikke bare sliter med dette i Stakkvik. Hun forteller at mye søppel også er et problem i Hessfjord

– Jeg kjørte forbi avfallspunktet der tirsdag morgen. Da sto det en person der med tilhenger. Da jeg stoppet bilen bak ham, tok han avfallet sitt tilbake i hengeren og kjørte videre, forteller Pedersen, som rett og slett tror det hele skyldes latskap.

Mona Pedersen

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen (Felleslista for Ringvassøy, Reinøy og Rebbenesøya), er lei av at folk strør om seg med søppel.

Foto: Petter Strøm / NRK

Vurderer å fjerne containerne

– Jeg tror folk er godt informert over hvor de egentlig skal lever denne typen avfall, at det skal tas med til returstasjonene i Tromsø eller på Hansnes. Men det virker som at folk rett og slett regner med at andre folk tar hånd om all søpla deres hvis de setter den fra seg ved disse containerne, sier hun.

Tirsdag var Pedersen i Tromsø for å diskutere en løsning på problemet med avfallsselskapet Remiks, som har ansvaret for søppelhåndteringen i Karlsøy.

– Remiks har brukt mye tid på å finne en løsning på dette problemet. Vi har ikke bestemt oss ennå, men vi vurderer å fjerne containerne og heller lage mindre søppelstasjoner nærmere bebyggelsen, forteller Mona Pedersen.

– På den måten blir søppelstasjonene noe folk må forholde seg til fra verandaen på huset eller hytta si. Det blir en slags oppdragende effekt, får vi håpe.

De forventer å bestemme seg for hva de skal gjøre så snart folk er tilbake fra ferie.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark