NRK Meny
Normal

Slike fete sykler skal det bli turisme av

Det blir stadig vanligere med såkalte fat bikes på norske vinterveier. Nå skal syklene med de fete dekkene glede turistene.

I Alta testet fat bike-sykling i snø som en mulig reiselivsopplevelse.

Slike monstersykler er perfekt for vintersykling. Nå skal turister i Finnmark få oppleve naturen på vinterstid – i fart. Video: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Utenlandske studenter i Alta er hentet inn for å teste ut vintersykling som et nytt turistkonsept. I samarbeid med en lokal turoperatør skal studentene bidra til å utvikle såkalt fatbiking som den nye turistmagneten.

– Det var mye gøyere enn jeg hadde trodd. Det gikk fortere og var mer vanskelig enn jeg så for meg. Jeg forventet ikke så mye adrenalin. Når du kom ut i den dype snøen, og særlig i nedoverbakker hvor du fikk fart, da måtte du bare peke deg ut veien. Hvis det gikk det dårlig, da måtte du bare takle det der og da, sier Cillian Freeman fra Irland.

fatbiking

De utenlandske studentene likte godt fatbiking.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Store dekk

Per Kåre Jakobsen

Universitetslektor Per Kåre Jakobsen.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Med såkalte fat bikes, der dekkene er over dobbelt så store som vanlige sykler, er det mulig å sykle ute i terrenget på vinteren. Slike sykler er blitt mer og mer vanlig i Norge, og gjør det mulig å sykle året rundt.

Det er studentene ved linja arktisk opplevelsesturisme på UiT, Norges arktiske universitet, som skal teste ut vintersykling som et nytt reiselivsprodukt.

– Studentene har varmet opp på gang- og sykkelvei. I terrenget blir det litt knall og fall, men det er mykt underlag. De finner ut hvilke egenskaper slike sykler har i forhold til vanlige sykler, og at man kan bevege seg på en annen måte, sier universitetslektor Per Kåre Jakobsen.

Erfaringene som studentene gjør seg skal brukes både i utdanningen og som tilbakemelding til en lokal turoperatør.

– For min del så handler det om å få umiddelbare tilbakemeldinger. Studentene er jo på mange måter også turister. særlig dem som kommer langveis fra, sier Trygve Nygård i reiselivsbedriften Glød.

Tror på fatbiking

Awais Raza Mir

Awais Raza Mir fra Pakistan.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Og studenten som var på sykkelsetet denne dagen har stor tro på at fatbiking kan lokke til seg turister fra inn- og utland.

– Der jeg kommer fra finnes det ikke snø, og hvis det kommer snø, så stopper hele landet opp. Jeg tror virkelig folk ville vært interessert i slik sykling, sier irske Cillian Freeman.

Awais Raza Mir fra Pakistan er enig.

– Turistene er bare nødt til å like det. Det vil bli en opplevelse for livet, særlig hvis du er lite kjent med snø fra før, sier den utenlandske studenten.