Hopp til innhold

Slik snudde de krise til optimisme

Tapet av to hjørnesteinsbedrifter og 200 arbeidsplasser for ti år siden, tok ikke knekken på Båtsfjord.

Båtsfjord

Nå er det liv igjen i de gamle fiskerilokalene i Båtsfjord.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

I flere av de nedlagte fabrikklokalene i finnmarkskommunen er det nå ny virksomhet.

I dag får båtsfjordsamfunnet skryt for hvordan de har reist seg etter krisen.

For rundt ti år siden mistet den lille kystkommunen om lag 200 arbeidsplasser da to store fiskeribedrifter stengte dørene.

Da måtte man tenke nytt, og det lokale næringslivet fikk selv mye av ansvaret for nyetableringer. Det var en god modell, mener hun som nå har gjennomgått omstillingsprosessen.

– Båtsfjord har lange tradisjoner for å ha et næringsliv som er opptatt av mer enn bare sin egen bedrift. Så her har vi fått et prosjekt som har tenkt helhetlig. Man har jobbet både med næringslivet og med mer brede samfunnsrettede tiltak, sier seniorforsker i forskningsinstituttet NORUT, May Britt Ellingsen til NRK.

Se TV-reportasje:

Slik snudde man krise til optimisme i Båtsfjord.

Lagersjef hos Mørenot Dyrkorn, Roger Martinussen viser rundt i den moderne bedriften i Båtsfjord. Foto: NRK

Satset på det de kan

Ikke alle bedriftene som har blitt etablert i løpet av tiårsperioden er i drift i dag, men når man har valgt hvilke bedrifter man har villet satse på, så har man holdt seg til en næring; fiskerinæringen.

– Det har med at det er det vi kan, og at det ikke er så stort fokus på denne næringen andre steder i landet, sier daglig leder i Linken næringshage, Morten Andersen.

At ett av de største distribusjonslagrene for utstyr til fiskerinæringen i Norge, Mørenot Dyrkorn, er nettopp i Båtsfjord, er ikke tilfeldig.

– Gjennom omstillingsprogrammet tok vi kontakt, samtidig som vi viste utad at man kunne ta kontakt med oss for å etablere nye bedrifter og videreutvikle det eksisterende næringslivet. Dette er et eksempel på noen som tok kontakt og som vi hjalp, sier Andersen.

– Må tåle noen slag i ansiktet

Bare fem millioner statlige kroner har kommune fått til omstilling.

At det nå er befolkningsvekst og optimisme, skyldes nok heller en solid ståpåvilje, mener ordføreren i kommunen.

– Man lykkes ikke hvis man ikke tror på ting. Man må tro og så må man tørre å gå i gang. Selv om man får noen slag i ansiktet, så må man reise seg opp, gå videre, tenke positivt og ta nye sjanser, sier ordfører Geir Knutsen (Ap).

Flere nyheter fra Troms og Finnmark