NRK Meny
Normal

Her legger "Gutan" opprykksplanen

NRK fikk være med i kulissene da TIL la grunnlaget for sesongen 2014.

TIL-møte

Remi Johansen, Thomas Drage og de andre TIL-spillerne legger en plan for hvordan de skal sikre opprykk i 2014-sesongen.

Veien TILbake
Foto: Tobias Schreuder / NRK

Tromsø Idrettslag har startet på den tunge og utfordrende veien til eliteserien i fotball.

Klubben har vært en del av det beste selskapet siden opprykket i 1985 – med unntak av 2002-sesongen. Da tok Trond Johansen og spillende trener Bjørn «Bummen» Johansen TIL opp igjen på første forsøk.

12 år senere er det Steinar Nilsen som står med ansvaret. Mannen som reddet klubben fra nedrykk både i 2005 og 2006 – klarte ikke å trylle i fjor høst. De grepene styret gjorde hjalp ikke – verken som assistent for Agnar Christensen eller som sjef i de fem siste seriekampene klarte Nilsen å holde skuta flytende.

Slagsida ble for tøff.

Men nå er det et nytt år. Nye muligheter. I en ny liga. På nivå to.

Mannen med planen

Vi skriver vi februar 2014. Steinar Nilsen har ikke fått alle brikkene på plass, men noe er i boks.

En av de viktigste ansettelsene er Bård Flovik. Vesteråling. Bakgrunn fra Forsvaret. Anerkjent ungdomslandslagstrener. Assistent under Terje Skarsfjord i gode og målrike TIL-år på slutten av 90-tallet.

I 1999 scoret TIL 70 mål – på 26 seriekamper. Så fikk Flovik sparken sammen med Trond Johansen i august 2003.

Det skulle gå nesten 11 år før Flovik igjen ledet en TIL-trening.

Fra tribunen og TV-stolen i fjor høst så han et TIL-lag som bare vant tre av de siste 18 seriekampene. Og som ikke tok en eneste 3-poenger på bortebane i hele 2013.

– Jeg er ikke i posisjon til å sammenligne dette laget med fjorårets. Men slik jeg håper vi skal se ut i år, er at vi er ganske kompakte, tette, ganske aggressive og presser så høyt som motstanderen tillater. I angrepsspillet skal vi være veldig framover-rettede, mange initiativ, plassbytter. Vi skal skape sjanser og score mål, sier Flovik.

Bli med bak kulissene når Tromsø IL legger planen for sesongen 2014.

Bli med bak kulissene når Tromsø IL legger planen for sesongen 2014.

Tap i første test på La Manga

På La Manga fikk NRK være «flue på veggen» på et spillestilmøte. Flovik forsøker å forklare gruppa hvordan han vil at laget skal se ut i 2014. Steinar Nilsen har gitt mye ansvar til Flovik. Han gestikulerer og viser med prosjektør-hjelp hvordan han vil ha det. Grønt lys flommer ut i det mørke møterommet. «Gutan» lytter. Og deltar i diskusjonene.

Og på spillermøtet 75 minutter før årets første skikkelig test – kamp mot Sarpsborg 08 – utfordrer Steinar Nilsen spillerne. Nilsen gir spillerne konkrete oppgaver – og forlater deretter det knøttlille møterommet på Las Lomas der de norske lagene vinter etter vinter bor og spiser.

Spillerme setter seg sammen i grupper – diskuterer, noterer. Noen mer aktive enn andre.

Nilsen og trenerteamet entrer rommet igjen. Miika Koppinen og Thomas Kind Bendiksen – to av de fremste ledertypene i laget – kaptein og visekaptein i fjor – presenterer det spillerne har kommet fram til.

– Akkurat der vi står nå – hvor vi er inne i en læringsfase – og hvor vi skal inn på mange nye momenter, er det viktig for meg og Bård at vi kvalitetssikrer at de nye ideene går inn hos spillerne. At de også får delaktighet på møtene vi har. Og i inngangen til kamper. Da får de eieransvar og får bestemme i forhold til hva som skal leveres ute på banen, sier Nilsen.

Nytt system

Det er et 4-1-4-1-system som testes ut i vinter. Med Kind Bendiksen i en viktig rolle mellom forsvarsfireren og midtbanen. Rosenborg, Strømsgodset og Molde har alle hatt Harstad-gutten på blokka i vinter, men TIL-ledelsen har så langt ikke blitt fristet til å selge.

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan treningene har vært til nå og det opplegget som presenteres, sier Kind Bendiksen – og legger ikke skjul på hva målet er i 2014.

– TIL skal rykke rett opp igjen. Og jeg sjøl skal spille nye landskamper for Norge.

Midtbanekollega Remi Johansen får også mye ansvar i år. Hessfjord-slegga fra Ringvassøy begynner å få rutine. Og han liker at spillerne involveres.

– Det er bare bra. Da kan vi bygge litt sjøl rundt det vi synes er viktig også, sier Johansen, som banket inn sju seriemål på et nedrykkslag i fjor.

Han har også de to siste sesongene opplevd å misse på straffespark i cupfinalen mot Hødd – og rykke ned fra eliteserien.

Men Johansen gyver løs på nye utfordringer. Og skal TIL lykkes med å rykke rett opp igjen, vil Johansens scoringer fra midtbaneposisjon kanskje bli avgjørende.

– Remi blir viktig for oss, sier Bård Flovik.

TIl-møte

Hans Norbye og Thomas Kind Bendiksen koser seg på spillermøte på La Manga.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Ny midtstopper fra Brann

En annen viktig spiller kan fort bli nysigneringen fra Brann–Simen Wangberg. Trønderen fikk sine første minutter i TIL-drakt mot Sarpsborg 08. Og spilte 90 minutter i kampen mot Bodø/Glimt (tap 0-3). Uten at det hjalp.

Men Steinar Nilsen lat seg ikke stresse – og er trygg på at 22-åringen med U-landskamper for Norge er et godt kjøp. På vei hjem fra La Manga kom uttaket til U23-troppen til bortekamp mot Tsjekkia – med Remi Johansen og Wangberg blant de utvalgte.

– Simen tror jeg TIL-supporterne vil like godt, sier Nilsen.

Wangberg likte i hvert fall det han fikk presentert i Tromsø før han signerte en 3-årskontrakt med TIL.

Han er klokkeklar på målsettingen.

– Opprykk til Tippeligaen. Tromsø har en tippeligastall i mine øyne, men vi må ikke ta lett på noen oppgjør, sier Wangberg.

Simen Wangberg ønsker å bidra til å ta TIL opp i eliteserien igjen.

Simen Wangberg ønsker å bidra til å ta TIL opp i eliteserien igjen.

Har vært mye skadet

I Brann fikk han beskjed at han ikke ville bli satset på i år. Ennå har ikke midtstopperen levert en hel sesong for verken Brann eller Rosenborg på øverste nivå.

Derfor bør han snart levere. Og håper det skal skje i Tromsø – i en tøff konkurransesituasjon med Miika Koppinen, Jarek Fojut og Adnan Causevic.

– Jeg har vært mye skadet. Og det har vært mange ting som har gjort at jeg ikke har spilt det jeg skulle ha gjort de siste årene. I den alderen jeg er nå, så trenger jeg på en måte en sesong der jeg spiller mest mulig. Det håper og tror jeg skal få denne sesonger, sier Simen Wangberg.

TIL spiller golf

Simen Wangberg og keeper Benny Lekström slapper av med et slag golf på La Manga.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK