Hopp til innhold

Slik skal Svalbard overleve, og få 500 nye årsverk

På Svalbard kan det skapes mange nye arbeidsplasser ved å satse på ulike næringer.

Lokalstyreleder Christin KRISTOFFERSEN ønsker statsråden og hennes medarbeidere velkommen til møtet

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen ønsker statsråden og hennes medarbeidere velkommen til møtet.

Foto: Lars Egil Mogård

Det var budskapet til næringsminister Monica Mæland. Hun er på Svalbard for å få innspill om hva som kan gjøres ettersom hjørnesteinsbedriften Store Norske sliter økonomisk

– Det er mange spennende forslag, men vi må være realistiske og vurdere hva som kan skape lønnsomhet, sier statsråden til NRK.

Næringsminister Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland møtte representanter for politikk og næringsliv i Longyearbyen.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Til stede på møtet i Longyearbyen var representanter for næringslivet, forskning, undervisning og lokalpolitikere i Longyearbyen. Sammen har disse lenge jobbet med nye planer for aktivitet. Dette er sendt til departementene, og vil brukes i arbeidet med en ny stortingsmelding for Svalbard som kommer i løpet av neste år. Her skisseres det opp mange muligheter i åra framover.

Vekst i privat næringsliv

– Vi tror det kan bli en vekst på fra 200 til 700 årsverk, sier Terje Aunevik, leder av næringsforeninga.

Vi skal ha mer forskning og undervisning, men det er viktig å få økt aktivitet og vekst i det private næringslivet, sier han.

Omsetning for fire milliarder

Det er i dag 2500 fastboende på Svalbard. 2100 av disse bor i Longyearbyen.

Bedriftene på Svalbard omsetter for rundt fire milliarder kroner årlig. Kulldrifta står for 1/3-del av sysselsettinga.

Hjørnesteinsbedriften Store Norske har sagt opp 100 ansatte. Mye kan tyde på at det går mot slutten av tradisjonell kulldrift, dersom prisen på kull ikke økes betraktelig det kommende året. Det kan bety oppsigelser, og endringer av næringslivet. Omstillinga er i full gang. Det er viktig å holde oppe trykket, sier Terje Aunevik.

– Men Svalbard vil ha mange muligheter. Is-smeltinga og klimaendringer gir behov for økt kunnskap. Nye naturressurser blir tilgjengelig. Nye skipsruter åpner seg. Det er nye muligheter for fiske og fangst, og det er et voksende reiseliv, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Seks retninger

Nå håper både næringsliv, lokalpolitikerne og undervisning og forskning at dette blir tatt hensyn til i arbeidet for å sikre fortsatt stabil norsk bosetting på Svalbard.

– Vi skal studere forslagene nøye i samarbeid med andre departementer, sier Mæland.

Møte med Store Norske

Stortinget bevilget for to uker siden 500 millioner kroner for å berge Store Norske gjennom krisa. Fredag formiddag skal Monica Mæland møte styrelederen i det statlige gruveselskapet for å bli orientert om arbeidet som gjøres, og om fram tidsutsiktene for det som har vært hjørnesteinsbedriften i Longyearbyen.