Hopp til innhold

Slik skal Norge, Sverige og Finland samarbeide om Arktis

Økt satsing på LNG-gass og fornybare energikilder, mer miljøvennlige løsninger for gruveindustrien, økt turisme og utvikling av løsninger for is- og kuldeproblemer.

Sjøis i Arktis

Norge skal sammen med Sverige og Finland forene kreftene om å bruke Arktis på en mest mulig bærekraftig måte.

Foto: Lars Henrik Smedsrud

Statsminister Erna Solberg fikk i dag sammen med kolleger fremlagt råd fra en uavhengig vismannsgruppe om hvordan de tre landene skal oppnå bærekraftig vekst i Arktis.

Det var i fjor at statsministerne i Norge, Sverige og Finland oppnevnte en gruppe som skulle vurdere ulike tiltak for vekst.

Gruppen er ledet av Anne Husebekk, rektor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.

Mer samarbeid

På Nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø tirsdag presentert hun fire virkemidler for de tre regjeringene:

  • LNG-gass og fornybare energikilder
  • Mer miljøvennlige løsninger for gruveindustrien
  • Økt turisme
  • Utvikling for løsninger for is- og kuldeproblemer

– Virkemidlene er at vi har felles rammevilkår, felles talent- og arbeidsmarked, felles langsiktig transport- og infrastrukturplan og en felles stemme i arktiske spørsmål, framholdt Husebekk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Et friskt syn

Skandinaviske ministre

Den finske statsministeren Alexander Stubb, statsminister Erna Solberg og den svenske samarbeidsministeren Kristina Persson i samtale under Arctic Frontiers.

Foto: Arctic Frontiers

Statsminister Erna Solberg berømmet rapporten.

– Det er bra å få et friskt syn utenfra på hva vi kan gjøre for å få til resultater i nord. De nordlige områdene i våre tre land er velegnet for å skape mer økonomisk vekst, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun sammen med sin finske kollega Alexander Stubb og den svenske samarbeidsministeren Kristina Persson ble presentert for konklusjonen i rapporten.

Nordområdekonferansen Arctic Frontiers arrangeres denne uken for niende gang i Tromsø med klima og energi som hovedtema.

Konferansen karakteriseres som den viktigste norske arenaen for nordområdene – en arena der politikere, forskere og næringsliv har en felles møteplass.