Hopp til innhold

Slik skal flere blinde få nyte fjellet

I flere år har blinde og svaksynte i Tromsø gått på topptur sammen for en mer aktiv tilværelse. Fortsatt er det mange sofasittere i denne gruppen, som nå får et nytt tilbud.

Blindeforbundet på tur

Ruth og ektemannen Kent Lauvanger går ofte på tur sammen. – Det er noe eget med å komme seg ut i fjellet, sier Ruth, som er helt blind. Hun er avhengig av å holde noen i armen når hun er på tur.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Syv av ti nordmenn bruker naturen for avkobling og mosjon, men friluftslivet er utilgjengelig for mange. I Tromsø har en gjeng blinde og svaksynte gått på fjellet sammen med ledsagere i flere år.

– Jeg lengter etter fjellturer når det er fint vær. Ellers går jeg på grusvei og lysløyper, men det blir jo aldri det samme som å gå i fjellet. Det å komme seg på en topp, selv om jeg ikke ser utsikten så godt, så er det den samme opplevelsen likevel, sier Gudrun Ytterstad (59).

Ytterstad er svært svaksynt, og ser bare konturene av landskapet. Hun er avhengig av å vite hvor hun skal, og går derfor bak en ledsager som viser vei.

– Synet mitt gjør at jeg ikke ser stien om den deler seg.

Blindeforbundet på tur

Oddny Elise Schønningen er med på toppturene som ledsager. Like bak henne går Gudrun Ytterstad, som er avhengig av å vite hvor hun skal sette beina sine på stien fra fjellet.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Tar grep for et mer aktivt liv

Flere nasjonale undersøkelser i regi av Norges Blindeforbund viser at blinde og svaksynte har lavere aktivitet enn funksjonsfriske, og en stor andel av denne gruppen lever stillesittende liv. Det er en tendens som også fylkeslaget i Troms kjenner til, som har i underkant av 400 medlemmer.

Blindeforbundet på tur

Blindeforbundet i Troms arrangerer ukentlige toppturer i sommersesongen, kun avbrutt av ferieavvikling og værforhold. Daglig leder Asgeir Larsen vil favne bredere med et nytt tilbud til høsten.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Det er bare de sprekeste som blir med på fjellturene som fylkeslaget arrangerer.

– Det er mange som sitter hjemme i sofaen, og da er terskelen stor for å bli med i fjellet. Over sommeren starter vi opp med et lavterskeltilbud med fokus på trening og kosthold. Vi håper at det blir et tilbud som favner bredere, sier daglig leder Asgeir Larsen.

Savner friluftslivet

Grete Kongsbak (54) er nesten helt blind. Det har ikke hindret henne i å leve et aktivt liv, med både klatring, svømming og ski om vinteren. Fjellet er en arena som hun gjerne skulle brukt mer.

– Den største utfordringen er å komme seg til og fra. Bussene er ikke tilpasset med taleannonsering, de går sjeldent ut til turområdene og det blir for dyrt å ta taxi. Da er lysløypa et av de få alternativene, men der kommer syklistene i høy fart.

Lønnsomt for kommunene

Forskning viser at friluftsliv fremmer helse, reduserer stress og forebygger sykdommer, men det er få kommuner i nord som satser på å tilgjengeliggjøre friluftsliv til grupper som behøver ekstra tiltak, med få universelt utformede områder.

– Det er ofte enkle grep som skal til, som skilt med tegn som viser vei til et turmål. Tall viser at dersom 5 000 av kommunens innbyggere går 30 minutter hver dag, så vil kommunen spare 150 millioner kroner årlig i helsesektoren, sier fungerende daglig leder Maja Sjöskog Kvalvik i Ishavskysten friluftsråd.

Blindeforbundets medlemmer på Trehørningen

I flere år har blinde og svaksynte gått på topptur sammen i Tromsø. Her fra en matpause på toppen av Trehørningen på Kvaløya. Fra høsten av utvides treningstilbudet til denne gruppen.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark