Slik skal adferdsproblemer hos hunder lukes vekk

En stor andel avlivninger av hunder skyldes adferdsproblemer. Norsk Kennel Klub skal nå se på hvordan adferd kan bli et kriterium i oppdrett av hund.

Hunder som leker

Schæferen «Hazard» leker med «Gemma» i hundebarnehagen Hundevis i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Noe av det viktigste med oppdrett av hund er at hundene fungerer i hverdagen. Derfor er adferd noe vi må ta hensyn til i avlsarbeidet, sier Kristin H. Aukrust, avlskonsulent og veterinær i Norsk Kennel Klub til NRK.

Mellom hver femte og hver fjerde avlivning skjer på grunn av adferdsproblemer hos hunden.

Kennelklubben planlegger nå å utvikle gode verktøy som vil kunne gjøre adferd til et hensyn som må tas for dem som jobber med avl av hunder.

– Vi må ta hensyn til at adferd er arvelig, og at god adferd er viktig for å avle frem velfungerende hunder. Per nå er vi ikke kommet så langt at jeg kan si noe mer enn at vi planlegger å gjøre noe for å få adferd inn som et kriterium i avlsarbeidet, sier Aukrust.

Finnes det etiske utfordringer?

Aukrust tror ikke nødvendigvis det vil skape så etiske debatter dersom de starter et mer systematisk arbeid med å avle frem hunder med riktig adferd.

– Det er nok ingen som er uenige i at hunder bør ha et godt gemytt for å fungere i hverdagen. Det er i mine øyne verre å avle frem hunder som har en større sjanse for å utvikle adferdsproblemer, sier Kristin H. Aukrust, og understreker at det finnes mange seriøse oppdrettere som allerede har fokus på å avle frem hunder med god gemytt.

– Men en del useriøse oppdrettere tar ikke dette på alvor.

Kan leve godt med adferdsproblemer

Før i tiden ble hunder som viste dårlig adferd gjerne avlivet. Schæferen «Hazard» har fått hjelp med sin adferd. Uten den hjelpen er det ikke sikkert han hadde fått oppleve sin andre sommer.

Gry Løberg, som blant annet har vært med på å utvikle hundefags-studiet ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HINT), sier til NRK at det hunder kan leve godt med adferdsproblemer.

– Vi har mer kunnskap om årsaker og de mulighetene som finnes når det kommer til riktig hundehold, og hvordan vi skal behandle adferdsproblemer. Hundene kan godt fungere fint i hverdagen, så trenger man bare ikke bruke denne hunden i videre avl, sier hun.

Både Løberg og Aukrust understreker at det er mye opp til eierne hvor vidt adferdsproblemer er til å leve med.

– Forventningene og kunnskapen til hunden kan ofte ha noe å si for om hunden fungerer eller ikke. Havner ikke hunden hos riktig familie, kan det fort bli et problem uansett om hunden har et adferdsproblem eller ikke, sier Kristin H. Aukrust.