Hopp til innhold

Slik reagerer verden på det norske «bursdagsfjellet»

Forslaget om å gi Finland et lite stykke Fjell-Norge i jubileumsgave skaper store overskrifter i medier verden over. – Jeg tror det er en atypisk nyhet i en verden der det er konflikter for selv de minste landarealer, sier NRKs utenriksmedarbeider Joar Hoel Larsen.

Slik reagerer verden
Foto: Ida Louise Rostad

Joar Hoel Larsen

BLE OPPRINGT: Utenriksmedarbeider i NRK Joar Hoel Larsen

Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Larsen ble i dag selv oppringt av australsk radio fredag formiddag. I et fem minutters langt intervju både forklarte – og nyanserte – han oppfatningen australierne hadde.

– Jeg forklarte at det ikke var snakk om å gi bort et helt fjell, men et landstykke på kanskje 40 meter, fordi det har seg slik at dette kun dreier seg om toppen av et fjell, forteller Larsen.

Han oppfattet at den australske programlederen hadde en innfallsvinkel på intervjuet om at dette var både storsinn, godt naboskap og en sympatisk handling.

Larsen forklarte også til radiostasjonen at fjellet Halti på grensen mellom Norge og Finland, er et fjell de færreste nordmenn har vært på, og som han ikke tror har noen stor betydning for Norge.

Ráisduottarháldi på Halti

Varden i bildet er Finlands høyeste punkt, Hálditšohkka.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

Uten at entusiasmen forsvant fra programlederen.

– Jeg tror dette er en atypisk nyhet i en verden der det er konflikter for selv de minste landarealer, sier Larsen.

Han har fått med seg at flere internasjonale aviser har omtalt saken. Blant dem har The Guardian, The thelegraph, The Independent latt seg imponere.

The peak “would be a wonderful gift to our sister nation”, said the mayor of Kåfjord, Svein Leiros, who with other local politicians has written to the government in Oslo to express enthusiastic support for the plan.

The Guardian

På Ernas bord

Saken er den at i 2017 feirer nabolandet vårt Finland 100 år som fri nasjon. Dermed har en gruppe gavmilde personer, blant dem ordfører i Kåfjord i Troms, Svein Leiros, foreslått å gi Finlands høyeste fjell, som ligger i nettopp Kåfjord, til Finland.

Og ikke bare det. De har faktisk sendt brev til ordførere, Utenriksdepartementet, regjeringen og statsministeren.

Siste nytt i saken er at statsminister Erna Solberg har fått forslaget på sitt bord, og at hun nå vurderer gaveforslaget, men det er på ingen måte avgjort at Norge skal gi fra seg fjelltoppen. Men nyheten har ikke gått upåaktet hen ute i verden.

Utenriksmedarbeider Larsen tror at nyheten om gavefjellet sett utenfra kan oppfattes til å være en større sak hjemme i Norge enn det den egentlig er. Men det trenger ikke å være negativt:

– Jeg tror det er en god omdømmesak for Norge, sier han.

Halti fjellet

Varden på Ráisduattarháldi, som altså ligger i Norge, med utsikt til Finlands høyeste topp til venstre i bildet.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

Facebook-jubel

Fjellet Halti har to fjelltopper, en norsk og en finsk. Den norske er høyere enn den finske, men det er den finske toppen det er foreslått å gi bort. For den ligger faktisk i Norge.

Finlands fjellgrense ligger akkurat på siden av fjelltoppen til Halti, bare 40 meter unna. Hvis Norge gir bort 40 meter, 0,01 kvadratkilometer, får Finland seg en ny fjellrekord.

En facebookgruppe med navn «Halti som jubileumsgave» har nesten 15.000 følgere.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark