Slik kom «Maria» seg ut av rushelvete

«Maria» startet med å sniffe bensin, og endte opp med heroin. Nå er livet fantastisk.

Maria rus Harstad

«Maria», sammen med «fantasispanielen» Mimi, har kommet seg ut av rusen, takket være god oppfølging.

Foto: Martin Mortensen / NRK

I en leilighet i ei blokk i Harstad bor «Maria», sammen med samboeren Mimi, en litt utvannet spaniel. Leiligheten er ryddig, ren og smakfullt innredet. «Maria» selv er velstelt, med lyst kort hår, og med ørepynt som matcher resten av påkledningen. Kanskje ikke det man vil forbinde med en tung rusmisbruker.

– Jeg kaller rasen «fantasispaniel», sier hun, etterfulgt av en trillende latter, mens hun løfter opp sin beste venn.

– Mimi er ti år nå, og for å være seriøs, hun har fulgt meg gjennom tykt og tynt i alle disse årene. I de verste periodene har hun måtte være i fosterhjem.

Ta egne valg

Nå går det derimot svært bra med «Maria». Etter årevis med narkotika, har hun vært rusfri siden november 2015.

– Det kan kanskje høres flåsete ut å si at livet er fantastisk, men det er faktisk det som er sannheten – livet er fantastisk. Det innebærer at jeg kan gjøre mine egne valg i hverdagen, det er ingen som bestemmer over meg lenger, slik som rusavhengigheten gjorde.

At hun er kommet seg ut av avhengigheten, takker hun rus- og psykiatritjenesten i Harstad kommune for. Første behandling fikk hun i 2011, etter det ble det behandling på Nordlandsklinikken i 2014. Den siste tiden har hun fått hjelp av det oppsøkende rus- og psykiatriteamet.

– Det å gå til fastlege, for så igjen få time hos psykolog eller ruskonsulent er en ganske umulig prosess når man er langt nede. Nå får vi personlig oppfølging i vårt eget hjem. Det er helt fantastisk.

Hege Iversen

Hege Iversen unngår byråkratiet og oppsøker rusavhengige der de er

Foto: Martin Mortensn / NRK

Midlertidig ordning

Det oppsøkende rus- og psykiatriteamet kom i gang i november i 2015, og er en del av Prosjekt kommunalt rusarbeid, som er finansiert av midler fra Helsedirektoratet. Teamet består av tre personer, der to driver oppsøkende virksomhet. En av dem er Hege Iversen.

– Dette er noe av det mest givende man kan holde på med. Det gir oss energi, sier hun.

– Vi ser det gir resultater for brukerne, vi ser at de får en bedre livskvalitet.

Arbeidsmetoden skiller seg langt fra den ordinære rus- og psykiatritjenesten.

– Vi er mye mer fleksibel, brukerne kan ringe oss direkte og få oppfølging på kort varsel. I den ordinære tjenesten må man søke om plass, og det blir en papirmølle som blir for overveldende å takle. Man blir også bundet opp av vedtakstimer. Vi kan derimot styre dagen ut ifra hva som er mest fornuftig, og hvilke behov pasientene har der og da.