NRK Meny
Normal

Slik havnet Lavangen i flyktning-eliten

Firoz Feizi har fått nye muligheter etter at han kom til Lavangen, én av seks kommuner som kjemper om Bosettingsprisen 2015.

Lavangen kommune hylles for sitt arbei med bosetting.

Firoz Feizi har fått hjelp til å ta førerkort etter at han kom til Lavangen.

– Foreløpig kjører jeg materialer og utstyr til arbeidsplasser og sånn, sier Firoz Feizi.

Han har fått jobbe litt for Lavangen byggeindustri. I sommer ser det ut til at han skal få mer å gjøre. Mye fordi Feizi kan faget og har førerkort. Det siste fikk han støtte til fra Lavangen kommune da Feizi kom hit som flyktning fra Afghanistan.

– Arbeidsmarkedet er begrenset i Lavangen, vi må se på et større område, se utover i regionen. Kanskje kan han få seg jobb på Setermoen, Sjøvegan, i Gratangen eller Bjerkvik. For å få jobb må du være mobil, sier flyktningkoordinator i Lavangen, Tor Eilif Emaus.

I løpet av fjoråret bosatte kommunen med litt over 1 000 innbyggere 56 flyktninger, 36 av dem under 18 år. Det er tre ganger så mange som de hadde vedtatt å bosette.

Og torsdag kan de motta Bosettingsprisen 2015, når Integrerings- og mangfoldsdirektoratet deler ut prisen.

Seks kommuner er nominert: Sunndal, Sandnes. Grimstad, Skedsmo. Lillehammer og Lavangen, som har gjort mye i bosettingsarbeidet sitt.

Noen tiltak i Lavangen:

  • Bygd 15 nye boliger.
  • Åpnet for selvbosetting.
  • Før kommunen begynte å bosette, inngikk de avtale med Sjøvegan. videregående skole i Salangen kommune om kjøp av norskopplæring, slik at de nybosatte kom raskt i gang med norskopplæringen.
  • Tilpasset opplæringen slik at mødre med småbarn eller folk med funksjonsnedsettelser også kan delta.
  • Engasjert Lavangen IF for aktiv integrering.
  • Fortløpende opptak av barn i barnehagene.
  • Økonomisk støtte til de som ønsker å ta førerkort.