Slik har du aldri sett nordlyset før!

Vi har mange gode nordlysfotografer i Nord-Norge, men ingen av dem kan skryte på seg den samme utsikten som astronauten Paolo Nespoli.

Italienske Nespoli gikk om bord i European Space Centers internasjonale romstasjon i juli. Som en del av VITA-prosjektet som han selv leder, skal romstasjonen gå i bane 400 kilometer over jorda fra juli til og med desember.

15. september fanget Nespoli nordlyset over Canada og laget den eksepsjonelle timelapse-videoen som de nylig publiserte på Youtube.

Gjennom VITA-prosjektet skal Paolo Nespoli og de andre astronautene bruke måneden i rommet til å forske på flere ting. Deriblant:

  • Bakterier: De skal se om forskjellige typer bakterier kan overleve i rommet.
  • Radioaktiv stråling: I rommet er strålingen opp til 30–50 ganger sterkere enn på jorden. Paolo Nespoli skal gå rundt med et såkalt dosemeter, for å måle hvor mye ioniserende stråling han utsettes for i rommet. Ioniserende stråling oppstår blant annet via radioaktive materialer.
  • Opplevelse av tid: Vi mennesker har en indre klokke, styrt blant annet av soloppgang og solnedgang. I rommet opplever astronautene 16 soloppganger og solnedganger i døgnet. Hvordan påvirker det den indre klokken?
  • Du kan lese mer om VITA-prosjektet her (ekstern lenke).